Parim remondiaeg on ümber

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga põhikooli direktor Arvo Tali (paremal) ütleb, et koolimaja saalil on nüüd üle küla põrand, põrandat paigaldanud firma Alfalend OÜ esindaja Rauno Kukk on sellega päri.
Sauga põhikooli direktor Arvo Tali (paremal) ütleb, et koolimaja saalil on nüüd üle küla põrand, põrandat paigaldanud firma Alfalend OÜ esindaja Rauno Kukk on sellega päri. Foto: Urmas Luik

Remonditööd Pärnu maakonna omavalitsuste koolides ja lasteaedades on lõpusirgel: paljud õppeasutused muutuvad soojapidavamaks tänu Riigi Kinnisvara ASile ja Kyoto protokolli alusel toimuva CO2-heitmekvoodi müügi raha eest.

Are abivallavanem Siret Tammekänd kõneles, et Suigu lasteaed-algkool sai sel suvel uue maaküttesüsteemi.

Uued küttesüsteemid

“Varem oli maja õliküttel. See oli väga kulukas. Otsisime alternatiivi,” rääkis Tammekänd valla ees seisnud valikuist. Suigu lasteaia-algkooli maaküttesüsteemi ehitus maksis 53 184 eurot, pool summast saadi keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) ja teine pool tuli omavalitsuselt.

Tõstamaa keskkool sai suvel uue keskküttesüsteemi, soojustamistöid finantseeris Riigi Kinnisvara AS (RKAS) heitgaasikvoodi müügist saadud rahaga.

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu märkis, et mõisakompleksi peahoone oli varem elekterküttel, nüüd köetakse koolimaja puidugraanulitega. Vallavanem lisas, et kooli arvutiklassis vahetati suve alguses välja arvutid, see ettevõtmine läks maksma 4000 eurot.

Vändra vallavanem Peeter Reimann oli rahul, et kaks valla põhikooli nüüd maaküttel on. Varem oli Pärnjõe põhikoolis elekterküte ja Juurikaru põhikoolis õliküte. Töö läks maksma ligemale 114 000 eurot, töid finantseeris RKAS heitgaasi kvoodi müügi tulust.

Praegu käivad tööd Vihtra lasteaias, kus renoveeritakse kaht rühmaruumi.

Tahkuranna valla ehitus- ja kommunaalnõuniku Alar Vahtra andmeil uuendati suvel Tahkuranna lasteaia-algkooli põrand ja Uulu põhikool sai uhke lavadekoratsiooni.

Projekteerivad maju

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann teatas, et käsil on Seljametsa lasteaia juurdeehituse projekteerimine ja eksperthinnangut ootab Paikuse põhikooli raamatukogu ja spordisaali laiendusprojekt.

Kihnu vallavanema Ingvar Saare sõnade kohaselt kohendati Kihnu lasteaias garderoobe: vanemal rühmal tuli varem rõivaid vahetada fuajees, nüüd enam mitte. Vallavanem avaldas rahulolu, et valminud on Kihnu uue koolimaja projekt. “Vana maja renoveeriti 15 aastat tagasi, paraku on sellel olematu soojustus ning ümberehitustööd läheksid kallimaks kui uue hoone ehitus,” nentis Saare.

Sindi gümnaasiumile pannakse praegu katust. Tööde kogumaksumus on 270 000 eurot, millest poole tasub Sindi linnavalitsus ja teise poole RKAS saastekvoodi müügi rahast.

Sauga põhikoolis vahetati välja saalipõrand. Vana põrand õõtsus ja oli ajast ja arust. Korklinoleumist põrand läks kooli direktori Arvo Tali andmeil maksma ligemale 6000 eurot. Samuti on nüüd igas klassis korralik videoprojektor.

Sauga vallavanem Priit Ruut lisas, et sügisel on veel kavas uuendada Sauga koolimaja lagunenud ja inetu fassaad. Vallavanema jutu järgi paigaldati suvel Tammiste lasteaeda jahutussüsteem. Uuel majal on suured aknapinnad, kus päike sisse paistab ja ruume kütab. Talvel on see hea, aga suvel kipub palavus liiga tegema.

Häädemeeste keskkool saab sel sügisel heitgaasi kvoodi müügist saadud raha eest soojustatud fassaadi, tööd peaks olema lõpetatud septembri lõpuks. Tööde maksumus on 77 378 eurot.

Täidavad ettekirjutusi

“Halinga valla koolid on õppetööks valmis,” teatas vallavanem Ülle Vapper. Remonti tehti Libatse lasteaias-algkoolis ja Pärnu-Jaagupi Pesamuna lasteaias. Lasteasutustes püüti täita päästeameti karme ettekirjutusi: Libatses paigaldati osaliselt katust ja vihmaveetorusid ligi 25 000 euro eest, samuti sai kooli köök universaalse ahju.

Jätkuvad välistööd Pesamuna lasteaias: soojustatakse fassaadi, vahetatakse uksi ja uuendatakse välisilmet. Päästeameti ettekirjutuse kohaselt pannakse hoonesse kokku 19 tuletõkkeust. Peale selle tehakse remonti, et avada Pesamunas vajadusel veel üks lasteaiarühm. Ehitaja on AS Pärnu REV ja kogu töö läheb maksma 186 000 eurot.

Ühtlasi saab Pesamuna juurde õueatraktsiooni: umbes 11 220 eurot maksva ehitise paigaldab OÜ Vivocard Plus 22. septembriks. Töid rahastab Halinga vald.

Audru vallas renoveeriti täielikult Männituka lasteaia maja, mis loodetakse avada 10. septembril. Uuendustööd lähevad Audru vallale maksma 630 000 eurot. Peale vana lasteaiahoone renoveerimise loodi suvel Papsaare lasteaeda juurde üks rühmaruum sõimelastele.

Tori vallavanem Mart Vaiksaar nentis, et nii Tori lasteaia kui põhikooli soojapidavus on paranenud. Heitgaasi kvoodi müügi raha abil said mõlemad hooned uue fassaadi, lasteaial vahetati aknad ja välisuksedki. Kokku läksid tööd maksma 230 000 eurot, sellest alla poole tasus vald oma eelarvest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles