Sepad kinkisid linnale käsipuu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnasepp Gunnar Vares (vasakul) ja sell Matis Lendok kinnitasid sepistatud trepikäsipuu gildi maja külge, mis pani Maarja-Magdaleena juhatuse liikme ja “majavaimu” Herdis Elmendi rõõmust kilkama ja, kui paluti, siis hüppamagi.
Linnasepp Gunnar Vares (vasakul) ja sell Matis Lendok kinnitasid sepistatud trepikäsipuu gildi maja külge, mis pani Maarja-Magdaleena juhatuse liikme ja “majavaimu” Herdis Elmendi rõõmust kilkama ja, kui paluti, siis hüppamagi. Foto: Urmas Luik

Reedel õhtul leidis Pärnus Maarja-Magdaleena gildi hoone ees aset väike, aga rõõmus sündmus, millel on kogu linnale suurem tähendus, kui esmapilgul paistab: linnasepp Gunnar Vares kinkis gildi majale välistrepi sepiskäsipuu.

“Kaua tehtud, kaunikene,” ütles sepp Gunnar Vares, kui sell Matis Lendoki abiga mustaks võõbatud sepise autost välja tõstis ja rauast taiest Uus 5 kivitrepile sobitama hakkas.

Sepis valmis mõne tööpäevaga, ootas kruntimist, värvikihid kuivamist ja lõpuks sepa vaba aega, et käsipuu Vallikäärust vanalinna tuua ning maja ja trepi külge kinnitada.

“Tööd on viimasel ajal nii palju, et asi jäigi venima,” vabandas Vares. “Sepistatud käsitugi on Vallikääru sepikoja kingitus Maarja-Magdaleena gildi käsitöölistele ja kunstnikele, aga ka kogu linnale “

Sepistama hakati käsipuud suvel Pärnu hansapäevade aegu, kui Vallikääru sepp ja sellid Pühavaimu tänaval seda näidistööna tegid. Sepis pole ülearu keeruline, kuid on pesueht käsitöö, valmis taotud igivanal viisil ääsitulest tulisena, alasil ja vasaraga.

Südamest südamesse

Käsipuule on sepp raiunud ladinakeelse fraasi cor ad cor loquitur, mis maakeelde tõlgituna tähendab “südamest südamesse”.

Maarja-Magdaleena gildi juhatuse liige ja maja hing Herdis Elmend selgitas, et kui sepp küsinud, mis teksti ta käsipuule raiub daatumi 2012 juurde, meenunud gildirahvale nende hollandlasest sõbra postkaart, mille too Hispaaniast usuretkelt tänavu suvel gildile saatis ja kuhu polnud kirjutatud muud kui see ladinakeelne sentents.

“Arvasime, et kuna käsipuu on Pärnu vanalinnale tehtud kingitus, siis “südamest südamesse” sobiks hästi,” rääkis Elmend. “Seda ju kingitused enamasti on.”

Välistrepp, mis Maarja-Magdaleena gildi majja viib ja mis nüüd uue käsipuuga võib uhkeldada, on üsna kulunud, kahest kohast juba tsemendiga paigatudki ja nüüd jälle ühe kiviplaadi enda küljest tänavale poetanud.

“Suvel hansapäevade aegu käis meil nii palju külalisi, et trepp tallati katki,” näitas Elmend murelikuna katkist kohta kivitrepil. “Aga me valame selle uuesti kinni.”

Linna rendileping

Kuigi Uus 5 on juba kolm aastat, kui gild on seal tegutsenud, nimetatud Maarja-Magdaleena majaks, kuulub hoone Pärnu linnavalitsusele ja lähipäevil lõpeb gildil kolmeaastane ruumide tasuta kasutamise leping.

“Tahaksime natuke pikemat rendilepingut kui kolm aastat,” avaldas Elmend. “Oleme kogunud annetustena raha maja katuse remontimiseks ja kui teist niisama palju ise juurde paneme, saame katuse vettpidavakski, kuid siis oleks parem, kui meil oleks pikem leping, mis sisendaks kindlustunnet, et võime siin kauem tegutseda.”

Kõigi Maarja-Magdaleena gildi tööde-tegemiste üleslugemine võtab aega ja liiast leheruumi, mistap ütleme, et seal tegeldakse savi voolimisest ketramiseni ja nahkehistööst vaibakudumise ja musitseerimiseni.

Seoses gildirahvale maja rendilepingu pikendamisega edastas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Maria Murakas, et “lepingu pikendamist arutati linnavarakomisjonis ning otsustati pikendada kaheks aastaks”.

“Linnavalitsuse arvates on gild ennast seal majas õigustanud,” ütles Murakas. “Maarja-Magdaleena gildile on Uue tänava maja antud tasuta kasutusse, mis tähendab, et nende ülesandeks on ka maja korrastamine.”

Gildirahva sõnutsi vajab maja peale katuse paikamise lisasoojustamist.

Uus 5 asub muinsuskaitsealal, kuid läinud sajandil osaliselt põlenuna on taastatud kergkiviehitisena, millel on puidust välisvooder.

Pärnu linnavalitsuse kolimise eel Suur-Sepa tänavale asus kirjeldatavas majas linnavalitsuse planeerimisosakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles