Miljonid sõnnikuussid toodavad Varblas ökoloogiliselt puhast mulda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnnikuussi farmi peremees Veiko Alberg on maamees alles kolmandat aastat.
Sõnnikuussi farmi peremees Veiko Alberg on maamees alles kolmandat aastat. Foto: URMAS TAUL/PRNPM/EMF

Pärnumaal Varbla vallas on farm, kus toimetavad ööpäev läbi kümned miljonid sõnnikuussid, kes toodavad tavalisest loomasõnnikust ökoloogiliselt puhast mulda.

Endises kolhoosi karjalaudas Hõbesalu külas valitseb väga rahulik meelolu. Soojas ja üsna niiskes õhus on tunda tugevat huumuse lõhna. Näiliselt vaiksetes sõnnikukuhilates käib tegelikult aga vilgas elu, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Sõnnikuussi farmi peremees Veiko Alberg on maamees alles kolmandat aastat. Tartus rehvivahetuse ja autoremondiga tegelnud mees kuulis sõnnikussidest oma sõbra kaudu ning talle tundus sõnnikust ökoloogiliselt puhta mulla tootmine uus ja põnev valdkond. Sõnnikuussi on tema sõnul mugav pidada.

Sõnnik, mida ussid eluks vajavad, tuuakse naabri karjalaudast. Aeg-ajalt tuleb hunnikuid kasta ning jälgida, et ruumis valitseks sobiv temperatuur ja pimedus. Tootmine käib selles farmis kakskümmend neli tundi ööpäevas ja seitse päeva nädalas. Sel kevadel saadi farmist esimene toodang - 30 tonni vihmaussisõnnikut, millest pärast kuivatamist ja sõelumist jõudis pakendatult poelettidele 10 tonni ökoloogiliselt puhast mulda.

Kui mujal Euroopas on selline tootmisviis populaarne, siis Eestis on OÜ Ökomulla sõnnikuussifarm ainus omataoline. Farmi peremehe plaanid on suured, lähemal ajal laienetakse lauda teisele korrusele, mis võimaldab pidada kuni 70 miljonit ussi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles