Külvikalender

, aianduse ja haljastuse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puulehed on tark komposteerida.
Puulehed on tark komposteerida. Foto: Ants Liigus

6. oktoobil Kuu Kaksikutes, õistaimed.

7. oktoobril Kuu Vähis, lehttaimed.

9. oktoobril kell 14.56 Kuu Lõvis, vilitaimed.

11. oktoobril kell 22.25 Kuu Neitsis, kaduneljapäev, juurtaimed.

Aeg aiatöödega ühele poole saada

Viljapuuaias tuleb kõik mahakukkunud õunad, mis süüa ei kõlba, koristada ja kompostida. Väetage õunapuid komposti, mineraalväetiste või kõdusõnnikuga. Väetada tuleks kogu maa-ala okste ulatuses ja isegi pool meetrit neist väljapoole.

Praegu on hea aeg lõigata õunapuid, sest kevadel on alati kiire.

Vaadake üle marjapõõsadki. Lõigake välja vanad, üle kolme aasta vanad oksad. Punasel sõstral võib lõikus olla harvem. Kindlasti tuleb ära lõigata kõik risti ja üksteist hõõruvad ja haiged oksad. Väetist peaks panema ringina ümber põõsa sinnamaale, kuhu oksad ulatuvad.

Ilupõõsad, eriti jasmiinid, vajavad samuti hoolsa pilguga ülevaatamist.

Roosiaias lõigake ära rohtsed võrsed ja õienupud. Pange juurtele kerget komposti, mulda või kuiva turvast, et kaitsta juuri.

Aeg on üles võtta külmaõrnad lillejuurikad, nagu jorjenid ja gladioolid, ning valmistage neile kuiv pesa keldris või muus hoiukohas.

Kuivanud lehed riisuge kokku, need on head kompostiks ja lillepeenardele ja õrnadele põõsastele talvekatteks.

Köögiviljamaa kaevake, väetage ja jätke muld suurte tükkidena, see aitab lund koguda. Mahemaaviljeluse loengul soovitasid sakslased sügisel maad üldse mitte kaevata ja jätta kuivad taimevarred põllule just lume kogumise mõttega. Lumi põllul on kevadine niiskus ja väetis. Sakslaste soovitus oli seegi, et komposti võiks panna igasuguseid ravim- ja maitsetaimi, nagu kummel, saialill.

Veel võib püsililli jagada ja ümber istutada. Müügile on tulnud imeilusaid lillesibulaid, vahest mahub kuskile veel midagi, sest lillesibulad pakendis ületalve ei seisa. Neid pole mõtet kevadel enam istutada.

Valmistage ette lumerookimise vahendid. Ärge kasutage oma aias soola.

Vähendage toalillede kastmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles