Tõstamaalased külastasid sõpruskooli Brocenis

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõstamaa keskkooli 28 õpilast ja neli õpetajat külastasid Läti sõpruskooli Brocenis.

Tõstamaa kooli direktori Toomas Miti sõnul said sõprussidemed alguse 2000. aastal, kui tolleaegne huvijuht Harvet Toots külastas jalgrattamatkal Tõstamaa kandist Saulepist pärit punakangelase Jakob Kunderi hukkumispaika Lätis Kuramaal.

„Lähedusse jäi Broceni, Harvet astus koolimajja ja lõi sõrpussuhted,“ ütles Mitt. Nüüd juba 16 aastat on igal aastal üksteisel külas käidud. Ühel aastal saadakse kokku Tõstamaal, järgmisel Brocenis.

„Selle aasta programmis olid rahvalaulud ja -tantsud, õppisime ka ühe lätikeelse laulu selgeks; sportimine – võrkpallilahingud võitsid Tõstamaa neiud ja Broceni noormehed, korvpalli vabavisetes võistlesid direktorid ja peale jäi lõunanaabrite koolijuht,“ kirjeldas Mitt.

Päevadesse mahtusid veel kinoõhtu, disko, eksursioon Salduse linna, kus tõstamaalased tutvusid vaatamisväärsuste ja muuseumidega. Korraldati töötuba, kus kaunistati käsitööna valmistatud nööpe. Külastati savitöökodagi, kus sünnib Lätile iseloomulik musta värvi keraamika, tutvusime keraamika põletamise tehnoloogiaga. Miti sõnade järgi on Tõstamaa koolgi püüdnud õpilastele teha kutsesuunitlusega eksursioone, näiteks leiva- ja tsemenditehased, turismiettevõtted jm.

Enne külla sõitu toimus õpilasvahetus: kaks Broceni tüdrukut tuli Tõstamaale ja tõstamaalased Ave-Ingrid Veskimägi ja Kertu Lille läksid Lätti. „Tüdrukud pidid koolitöös osalema, oma kooli, piirkonda ja riiki tutvustama ning kuuldust-nähtust hiljem kokkuvõtte ja esitluse tegema. Meie tüdrukud valmistasid videoklipi,“ rääkis direktor.

Broceni on Läti tsemendipealinn ja Broceni kool asub vaid kuue-seitsme kilomeetri kaugusel Salduse linna suurkoolidest. Miti jutu järgi peab kool õpilaste arvu hoidmiseks igati pingutama.

„Näiteks avati sel õppeaastal neli esimest klassi, kuigi tavaliselt on olnud kaks-kolm paralleeli. Põhjus selles, et kuulutati välja spordikallak – jäähoki. Jäähall on otse kooli kõrval. Nõnda see poiste vägi esimesse klassi astus,“ iseloomustas Mitt.

Samuti on Broceni kool eesrindlik e-õppe korralduses. Koolis on õpilasi 430 ringis, peale selle sadakond õpilast üle maailma, kes e-kursuste kaudu Läti üldharidust saavad. Seega lisandub 45 õpetajale veel paarkümmend, kes ei pruugi füüsiliselt Lätis olla – õpetaja võib näiteks Londonis mõne Türgis asuva õpilase kontrolltööd parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles