Hobuse näljutamises süüdistatav eitab kuritegu

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor hobune, kes tõsteti surmasuust jalule.
Noor hobune, kes tõsteti surmasuust jalule. Foto: Erakogu

Täna toimus Pärnu maakohtu eelistung Kärt-Katrini üle, keda süüdistatakse hobuse julmas kohtlemises. Kaitsja Teet Veer leiab, et kliendil süü puudub, ja nii tuleb minna pika kohtuvaidluse teed.

"Kui avalikkus on minu kaitsealuse juba süüdi tunnistanud ja tema mainet rikkunud, ei tähenda see seda, et ta süüdi on." - Teet Veer

Kriminaaluurimise käigus leiti, et Kärt-Katrin oli oma hobuse jätnud nälgima ja vajaliku ravita, mistõttu sai ta süüdistuse looma julmas kohtlemises. Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab naist looma suhtes lubamatu teo toimepanekus julmal viisil.

"Kui avalikkus on minu kaitsealuse juba süüdi tunnistanud ja tema mainet rikkunud, ei tähenda see seda, et ta süüdi on. Paragrahv ütleb "lubamatu tegu" ja "julmal viisil". Mina lähtun sellest ja leian, et siinkohal süüd ei ole," ütles Veer.

Seetõttu palus advokaat juba kriminaalmenetluse algatamise ajal menetlus lõpetada. "Otsisime lihtsamat lahendust, kuid prokurör polnud sellega nõus," nentis ta.

Süüdistust esitava prokuröri Gardi Andersoni hinnangul on selles kriminaalasjas vajalik kohtu hinnang. 

"Kogutud tõendid kinnitavad, et looma julm kohtlemine leidis aset pikema perioodi jooksul, aastatel 2015 kuni 2016,” ütles ta. "Hobune ei saanud vajalikku toitu, liikumisruumi ega hoolt ja vajas ravi." 

Anderson kinnitas, et alus süüdistuse esitamiseks on olemas. 

Istungil palus kaitsja võtta tõendite nimekirja ravimite arved, mis Veeru hinnangul peaksid tõestama, et Kärt-Katrin oli hobusele abi otsinud.

Loomakaitse liit sai Vändra vallas Viluvere külas nõrkenud kolmeaastasest ruunast teate mullu veebruaris.

Pärnu Postimees kirjutas mullu aprillis, et märtsis ei jõudnud nälginud loom enam omal jõul tõusta ja tuli püsti aidata tali abil. Hobuse tagumised jalad, kube ja kõhualune olid paistes, kehal lamatised ja ilmselt kukkumisest tingitud vigastused. Pärast ravi ja korrapärast toitmist hobune taastus.

"Lisaks vajab lahendamist rida teisigi küsimusi, näiteks, kuidas kaetakse looma ravimise ja edasise pidamisega seotud kulud," ütles Anderson.  Hobune on praegu vastutaval hoiul asjatundliku hobusekasvataja juures.

Prokurör lisas, et kohtualuse majapidamisest on sundkorras varjupaika viidud juba varem üks koer.

Kohtupidamine üldmenetluse korras algab Pärnu maakohtus mais ja lõpeb juunis.

Karistusseadustik näeb looma julmas kohtlemises süüdimõistmisel ette rahalise karistuse või kuni aastase vangistuse.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles