Ramadaan Pärnu moodi

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus elavad moslemid peavad ramadaani vaatamata sellele, et ööd on siin lühikesed.
Pärnus elavad moslemid peavad ramadaani vaatamata sellele, et ööd on siin lühikesed. Foto: Mailiis Ollino

Kell on 22. Pääsukesed laulavad valges suveöötaevas. Astun tavalisse Pärnu puumajja, kus mind tervitab kaks naeratavat meest: Ahmed Yousry Egiptusest ja Toqeer Hussain Qureshi Pakistanist. Laud on kaetud puuviljadega, mida ükski käsi ei puutu.

Kell 22.29 hakkab Ahmedi telefonist kõlama moslemite palvekutsung. Idamaiste helide saatel sirutuvad käed mahlaste arbuusilõikude poole. See lõpetab siinsete moslemite pea 22 tundi kestnud paastupäeva.

Käes on ramadaan – usupüha, mil moslemitel pole päevasel ajal lubatud süüa, juua ega suitsetada. Selle asemel loetakse koraani, palvetatakse ja puhastutakse. Sel aastal toimub ramadaan 27. maist 24. juunini. Kui Ahmedi ja Toqeeri usukaaslastel ekvaatori lähedal kõlab sööki tähistav kutsung juba kell 18, tuleb valgete öödega õnnistatud Eestis moslemitel oodata hoopis kauem. Lihtne see ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles