Jaanipäeval tuleb järgida ohutusnõudeid

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõke.
Lõke. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jaanipäeval viibivad eestlased väljas ja metsas, teevad lõket ja lähevad veekogudele. Et pühad mööduksid turvaliselt, kutsub päästeamet inimesi üles turvaliselt käituma.

Veesõidukis tuleb kanda päästevesti, olenemata ujumisoskusest, soost või vanusest. Veesõidukiõnnetused juhtuvad ootamatult ja päästevesti kandmine peaks olema niisama loomulik kui autos turvavöö kinnitamine.

Veekogu ääres peab oma sõpradel ja lähedastel silma peal hoidma. Neid ei tohi lasta vette purjuspäi. Alkoholi mõjul kaob ohutunne ja minnakse tihti end veekogusse värskendama, ujuma või oma võimeid proovile panema. Vägijooki tarvitanud inimest võivad tabada koordinatsioonihäired, ta ei tunneta veetemperatuuri ja kipub oma ujumisoskust üle hindama.

Jaanituld tehes tuleb silmas pidada, et see asub hoonetest vähemalt 15 meetri ja metsast üle 20 meetri kaugusel. Lõke ei tohi paikneda kõrgepingeliinide lähedal. Tuld tehes peab jälgima tuule tugevust ja suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele ja suits ei häiriks naabreid.

Tuleb jälgida, et puu või söega köetav grillahi jääks hoonest vähemalt viie meetri kaugusele. Kortermaja rõdul tohib grillida vaid gaasigrilliga. Metsas on lubatud tuld teha ja grillida selleks ettenähtud kohtades.

Metsas tuleks eelistada kattega lõkkekohti, mille leiab näiteks RMK puhkealadelt. Nii lõket tehes kui grillides peab metsas, maastikul kui ka koduaias järgima tuleohutusnõudeid.

Viimane pidutseja või grillija peab kandma hoolt selle eest, et tuli oleks kustutatud. Lõkkejääkide summutamiseks sobib hästi pangetäis vett või liiva.

Kodulõkete tegemisest päästeteenistust teavitama ei pea, kuid tuleohutusnõudeid tuleb silmas pidada igal juhul. Avalikel üritustel lõkete tegemine peab olema kooskõlastatud päästeasutusega.

Pühade ajal tuleb laetud mobiiltelefon käepärast hoida, et vajaduse korral numbril 112 abi kutsuda.

Loodusesse minnes peab teadma oma täpset asukohta, sest abi saamise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest.

Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusküsimustega võib helistada päästeala infotelefonil 1524.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles