Kommentaar: Kas talv saabus taas ootamatult?

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raido Keskküla.
Raido Keskküla. Foto: PP

Libeduse ja lumetõrjega seotud ametite juhid väitsid eelmise nädala lõpus Pärnu Postimehele, et seekordne talv neile ootamatult ei tulnud ja tõrjetööks on olemas nii vajalikud masinad kui raha. Tõepoolest, ilmaolude talviseks muutudes libedusetõrjet tehti.

Ometi kaasnes neljapäeva õhtust alanud lumesaju ja külmakraadidega kogu Eestis õnnetusterohkus ja teatav peataolek. Nii võib öelda, et talv saabus siiski ootamatult.

Pärnumaal kujunes külmakraadide saabumine ja esimene lumi eriti traagiliseks, kui reede öösel hukkus Pärnus Papiniidu sillal sõiduauto ja veoki kokkupõrkes noor mees. Politsei hinnangul võis avarii põhjustada libe tee.

Puudub igasugune soov Via Baltical liiklevaid veokijuhte süüdistada, kuid meist lõuna pool asuvatest riikidest saabunud veoautode ohtlikkust muutuvates põhjamaistes ilmaoludes on siinsed autojuhid korduvalt toonitanud. Nii eravestlustes kui Pärnu Postimehe veebilehe kommentaarides.

Kas ametkondade statistika ja tähelepanekud seda väidet toetavad, ei oska öelda, kuid on ilmselge, et nende raskekaaluliste masinatega kokkupõrkes jääb kannatajaks väiksema sõidukiga liikleja. Seega, ettevaatlik tasub olla igal juhul.

Ehk oleks veidigi abi elektroonilisest infotahvlist riigipiiril, mis jagaks teavet siinsete tee- ja ilmaolude kohta.

Aastaid veebitoimetajana töötades olen tähele pannud, et ekstreemsete ilmaolude juures toimub üldjuhul liiklusõnnetusi tihti vähemgi kui tavapäeval. Muidugi mitte alati. Arvatavasti on autojuhid rasketes oludes kordades tähelepanelikumad ja ettevaatlikumad.

Teine paanika, mis igal aastal esimeste külmade saabudes autojuhte tabab, on rehvivahetus. Pikad järjekorrad, närvi- ja ajakulu.

Polnud selgi aastal nähtus midagi uudset. Kuid veidi siiski.

Isiklikult kogetu põhjal võin väita, et aasta-aastalt on rehvivahetajad üha enam pingeliseks hooajaks valmistunud ja annavad endast palju, et võimalikult lühikese aja jooksul võimalikult palju kliente teenindada. See on mõistetav, sest see on nende äri ja nii see peabki olema.

Pole midagi uut siin taeva all ja talv saabub järgmiselgi aastal ootamatult. Olgem siis valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles