Juhtkiri: Ülereageerivad sotsid

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse poliitiline avaldus, milles teatakse, et “Eesti on vajunud sügavasse poliitilisse kriisi, millest ainsaks väljapääsuks on erakorraliste valimiste korraldamine”, ei kanna pealtnäha aatelise sõnastuse all muud mõtet kui sotsid veidikeseks pildile upitada.

Erakorralisi riigikogu valimisi pole taasiseseisvunud Eestis seni kordagi toimunud ja nimetada praegust olukorda sügavaks kriisiks on sulaselge ülereageerimine. Rahulolematuid hääli kostab küll ohtralt ja varem või hiljem pidigi mõni opositsioonijõud püüdma neid oma hüveks ära kasutada. Sotsid, selle asemel et juba mitu kuud varem enese rahaasjad avalikult selgeks rääkida ja kui need selged, ise meeleavaldusi korraldada, seda nüüd püüavadki.

Suurem toetus kui enne riigikogu viimaseid valimisi paistab sotsidel olevat, kuid kasutada pole seda millekski. Ei kuula Reformierakond ega IRL neid Toompeal ega Keskerakond Tallinna linnavalitsuses, kõnelemata Pärnu linnavolikogust, mille sotsidest liikmeil pole vist üldse oma arvamust ega sisu. Kuulda ega näha neid igal juhul ei ole.

Erakorraliste valimiste nõudmistega ületab uudisekünnise küll, kuid isegi kui need mingil imelisel põhjusel teoks saaksid, poleks kindel, et praegune võimuliit laguneks ja sotsid oma esindust suurendaksid.

Kuidas peaksid ennetähtaegsed valimised parlamendierakondi ausamaks muutma või võimaldama kodanikeühendustel pakkuda “tõsiseid ja sisulisi alternatiive võimulolijate kivinenud seisukohtadele”, nagu sotsid arvavad, on võimatu aru saada, kui vähegi seadusi vaadata või erakondade tegevust hinnata. Veidi tähelepanu, ei enamat, sotsid muidugi saavutasid. Ja eks olnud avalduse tegemine mugavamgi kui päriselt külma ja rõske ilma kätte pikettima minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles