Üksikema Piret Dreimann kasvatab kuut last

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksikema Piret Dreimann võttis oma pere kolme lapse kõrvale kasvama kolm kasulast. Kuigi vahel tuleb kokku hoida, vaatab tragi naine tulevikku positiivselt ja loodab, et lastest kasvavad tublid inimesed.
Üksikema Piret Dreimann võttis oma pere kolme lapse kõrvale kasvama kolm kasulast. Kuigi vahel tuleb kokku hoida, vaatab tragi naine tulevikku positiivselt ja loodab, et lastest kasvavad tublid inimesed. Foto: Urmas Luik

Telekanal TV3 tunnustab tänavu oma “Eestimaa uhkuse” galaõhtul Pärnumaal Tori vallas Taali külas elavat Piret Dreimanni, kes üksikemana võttis oma kolme lapse kõrvale perre veel kolm kasulast.

Sindi politseimajas Tori valla konstaablina töötava Dreimanni (38) eksmehe Võrumaal elav vennanaine suri eelmisel aastal pärast rasket haigust ja emata jäid 6- ja 12aastane tüdruk ning 13- aastane poiss.

“Algul asus vanaema lapsi kasvatama, aga ka tema suri tänavu kevadel,” meenutas Dreimann. “Pärast vanaema surma läks laste elu väga pingeliseks, neil puudus igasugune stabiilsus ja külatädid võtsid juba lapsed vahepeal enda juurde.”

Tuleb kokku hoida

Et Dreimann töötab politseinikuna, pöördus laste pärast mures ekskaasa naise poole, et ehk saab too uurida, millised võimalused on nende aitamiseks.

“Uurisin siis nii lastekodu kui kasuperede varianti ja arutasin seda oma lastega,” meenutas Dreimann, kelle peres on kolmene poeg ja täisealised, 18aastane tütar ja 19aastane poeg.

Et lapsed olid peretuttavad, langetaski Pärnumaa pere mullu jaanuaris otsuse kolm last vajadusel enda juurde võtta.

“Mõtlesime, et võõrasse peresse nad anda oleks halb,” põhjendas Dreimann. “Algul võtsime väiksema, suuremad lapsed ei tahtnud tulla, neil ju sõbrad kõik Võrumaal. Aga suuremad tulid suvel siia puhkama ja siis nende arvamus muutus – nüüd nad tahavad jääda. Arvan, et lapsed on saavutanud stabiilsuse ja turvatunde, neil pole enam seda edasi-tagasi kõigutamist.”

Naine arvas, et tema lapsed on elumuutuse positiivselt vastu võtnud. “Kõigil on veel harjumise aeg, sest rahvast on ju palju,” lausus Dreimann. “Kõik on harjunud privaatsusega ja eks elu on praegu peapeale keeratud. Tütar Maarja aitab mind väga palju nende laste kasvatamisel. Vaatab, et neil õpitud oleks, tegeleb nendega. Tülisid laste seas eriti ei ole, aga korda ikka nõutakse, kasulastel ei ole võib-olla alati seda harjumust. Need on rohkem paikapanemise asjad, et tekiksid distsipliin ja korraarmastus.”

Kuidas tragi naine üksinda kuue lapse kasvatamisega hakkama saab, ei osanud ta öelda.

“Võin öelda, et olen hakkama saanud, kui lapsed elavad oma elu,” arvas sõpradelt hüüdnime Pipi teeninud naine. “Praegu puht füüsiliselt tulen toime. Eks majanduslikult ole ikka raske. Pead ju läbi mõtlema, kust mida osta ja mida suurele perele süüa teha või mis riided on esmatähtsad.”

Kasulaste kodukandi vallavalitsus maksab Dreimannile laste kasvatamiseks toetust. MTÜ Naerata Ometi pani samuti õla alla ja aitas maja ühest vanast toast teha kaks, et lapsed saaksid enam-vähem eraldi toad.

Juhib külaelu

Vähe sellest, et Dreimann peab hoidma korda nii Tori valla konstaablina kui emana kodus, selle kõrvalt tegutseb ta juba kolmandat aastat 187 elanikuga Taali külavanemana, laulab segakooris ja mängib Tori rahvamaja näiteringis Trett.

Tartumaalt Alatskivilt pärit naine kolis Pärnumaale 2002. aastal, kui tuli õppima Paikusele politseikooli. Seejärel Pärnus noorsoopolitseinikuna töötanud Dreimann kolis maale 2005. aastal.

“Kui Taali kolisin, tundus, et seal ei toimu midagi,” meenutas Dreimann. “Tegime vabatahtlike päästjate MTÜ ja siis arutelude käigus leidsime, et on vaja külavanemat. Lõpuks valitigi mind. Mul oli selle üle heameel, kuigi see on mõnes mõttes raske koorem.”

Dreimanni eestvõttel on viimasel kahel aastal tehtud Taalis jaanituld, lastud liugu vastlapäeval ja tänavu korraldas küla Tori valla kodukandipäevad.

“Tundub, et elu on natuke käima hakanud,” muheles Dreimann. “Mulle meeldib, et on kogukonna tunnet – inimesed tulevad kaasa.”

Kuidas Dreimann seda kõike jaksab, sellele vastas ta naerdes, et ehk paneb hirm vananemise ees ta tegutsema. “Mu hüüdnimi Pipi on küll nimest tuletatud, ent ilmselt on see ka natuke sellepärast, et olen eluaeg aktiivne olnud,” ütles ta.

TV3 jagatavast “Eestimaa uhkuse” tiitlist kuulis naine teatritrupi kaaslaselt, kes ta kandidaadiks esitas.

“Talle anti teada, et mind valiti välja, ja pärast seda saatis mulle sõnumi: ärgu ma teda nüüd maha löögu, et mind tänu talle välja valiti,” meenutas Dreimann.

“Esimene mõte oli hirmutav, sest see on ju ikkagi väga suur tiitel. Keegi on märganud su tegemisi, toimetamisi. Ikka pead ju teisi endast tublimaks. Mulle tuli tiitel väga suure üllatusena. Kui kodus tütrele rääkisin, ütles ta: „Aga ema, sa oledki seda väärt!“ Siis tundsin end veel uhkemana. Arvan, et laste tunnustus on selle asja juures väga tähtis.”

“Eestimaa uhkuse” galakontsert jõuab TV3 ekraanile järgmise pühapäeva, 30. detsembri õhtupoolikul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles