Põleng jättis pisitüdruku koduta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garaažiseina vastas seisnud jalgratta hävitas tuli täielikult nagu ka Sven Saue perekonna maja.
Garaažiseina vastas seisnud jalgratta hävitas tuli täielikult nagu ka Sven Saue perekonna maja. Foto: Urmas Luik

Tammiste elamupõlengus kaotas kodu viis inimest, neist kõige pisem kaheaastane Elisabet. Maja ootab tõenäoliselt ees lammutamine, korrastustöödega alustamiseks peab kindlustusandja loa andma.


Sauga vallas Tammiste külas pühapäeva õhtul aset leidnud tulekahju sai hoo sisse majast mõne meetri kaugusel asuvast garaaþist. Kahjutule põhjus pole teada, sest Tamme tänaval paikneva eramu ühe elaniku Sven Saue sõnutsi kinnitas päästeamet esmase ekspertiisi järel vaid seda, et tegu polnud süütamise või inimeste hooletusega.



Ootavad kindlustuse järel


Tuli levis kiiresti elamule ja tegi seal nii palju kurja, et päästa ei andnud midagi. Suuremast kahjust jäid puutumata ainult kamin ja üks tubadest, kuid seegi on varisemisohtlik ja tahma- ning veekahjustustest elamiskõlbmatuks muutunud.



Kunagisest suvilast ümber ehitatud ja täielikult renoveeritud maja oli koduks viiele inimesele. Esimesel korrusel elasid Saue vanemad ja ülemisel tema ise koos naise Katrini ja kaheaastase Elisabetiga, kes praegu toibuvad õnnetusest ning on ajutise peavarju leidnud Põlvas Katrini vanematekodus.



Mees ja tema vanemad ööbivad tuttavate juures ning seda, kuidas ja mis kujul senine elukoht taastada õnnestub, ei oska keegi ennustada. “Kõigepealt tuleb ära oodata kindlustuse vastus. Praegu ei lubatud midagi lammutama hakata,” nentis Saue.



Lisades, et kõige raskem ongi tegevuseta olemine ja teadmatus. Põlengule järgnenud päevade jooksul oleks jõudnud sõprade-tuttavate abiga varemeid koristama ja maha võtma hakata, kuid praegu tuleb hinge kinni hoida, et poollahtine plekk-katus suurema tuulega naabri majale ei lendaks ega probleeme juurde külvaks.



Et kumbagi perekonda saatuslikul õhtul kodus polnud, said nad juhtunust teada tuttavate kaudu. Naabrid asusid omal käel leeke kustutama ja hoidsid nii ära teise kõrvalmaja süttimise, kuid Saue pere ja tema vanemad põlesid puupaljaks - alles jäid vaid parasjagu seljas olnud riided.



Vanemad tagasi ei taha


Tules hukkus pere lemmikloom, väikese Elisabeti mängukaaslane kass Kriimu, teisel kõutsil õnnetus põlevast majast välja pääseda ning juhtunust annab aimu tema tahmast halliks värvunud valge karv.



Heade inimeste abil on Katrini õde Marian Muuga suutnud perele muretseda esmatarvilikud rõivad ja Elisabetile mänguasju, samuti madratsi magamisasemeks.



Olmeseadmete ega mööbli peale pole Saue jutu järgi mahti mõeldagi, sest esmalt tuleb perele muretseda elukoht ja alles siis vaadata, millest vajaka jääb.



“Peame uue maja siiasamasse ehitama, aga vanemad enam tagasi tulla ei taha. Nendele tuleb midagi muud välja mõelda,” rääkis mees, et kunagise kodu asemel tuha- ja prahihunniku nägemine kurnab emotsionaalselt. “Isaga oleme siin iga päev käinud, aga see on talle väga raske.”



Kindel on seegi, et Elisabeti varemete juurde tuua ei saa, sest lapski on juhtunut raskelt üle elanud ja nopib üles kõik kuuldu-nähtu. “Ehk alles siis, kui maja on maha võetud. Praegu ta jätab kõik meelde ja juba räägib, et meil oli tulekahju,” ütles Saue.



Kui keegi soovib aidata


Rõivaid ja jalanõusid on perele pakutud, aga Elisabetile kuluksid ära kevadsuveks sobivad jalanõud number 25.



Kui millestki veel praegu puudust tunda julgetakse, siis garaaþi sissepõlenud tööriistadest, millest korrastustöödel palju abi oleks. Alles pole isegi labidat ega kruvikeerajat, keerukamatest tööriistadest rääkimata.



Abivalmis inimesed, kes sooviksid eelnimetatud asjadega aidata, võiksid kannatanutega ühendust võtta e-posti aadressil svensaue@gmail.com.



Samuti saab peret rahaliselt toetada, Sven Saue kontonumber on 10010153890011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles