Andris Tammela: Millal Eestis surevad välja Yana Toomid?

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andris Tammela.
Andris Tammela. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

“Eesti keel ei saa võita. Seda räägib 900 000 inimest. See on väljasurev keel ja rahvas – selles on asi,” vahendas portaal Baltija riigikogulase Yana Toomi sõnu.

Teatavasti on Toom selle kurikuulsa intervjuu pärast meedias nüüd tembeldatud samahästi kui eesti rahva vaenlaseks. Tema vastu on sõna võtnud vähem ja rohkem lugupeetud inimesed.

Olgu eesti keele ja eestlusega kuidas on, mind häirib Toomi puhul isegi rohkem, kuidas jälle üks poliitik oma näpuvea teiste kaela ajab.

Mullu 6. juunil jäi järjekordse kiiruseületamisega vahele Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Selle asemel et õigusrikkumine aumehelikult omaks võtta ja määratud trahv oma rumaluse eest ära maksta, kaebas Savisaar otsuse kohtusse põhjusel, et teda kontrollinud politseinik unustas protokolli allkirjastamata.

Savisaarel õnnestus teha kohtuprotsessist tõeline meediatsirkus, mille käigus võis lugeda südant pahaks ajavaid Savisaare kommentaare, kuidas Eesti politsei talle liiga tegi. Ma ei ole kordagi kuulnud Savisaarelt vabandamist liikluseeskirja rikkumise pärast – vaevalt küll maanteel oma tööd teinud liikluspolitseinik heast peast Savisaart kottima asus. Ju viimane siis ikka kiirust ületas.

Kuid kogu kohtuprotsess keskendus sellele, kas politseinik eksis protokolli allkirjastamata jättes menetlustoimingute vastu või mitte. Ehk Savisaar ei tõestanud mitte oma süütust, vaid politseiniku rumalust.

Arvestades, et tegu on ühe eesti rahva valitud juhiga, oli mul isiklikult vastik vaadata, kuidas inimene, kes peaks oma tegudega olema teistele eeskujuks, rikub seadust ja siis poeb kas või nahast välja, et tõestada selle eksimust, kellele ta vahele jäi.

Kohus tühistaski Savisaarele koostatud protokolli politseinikupoolse menetlusnormide rikkumise ehk protokolli allkirjastamata jätmise tõttu.

Umbes samamoodi on pärast skandaalse Baltija artikli ilmumist käitunud Yana Toom. Nagu oleme meediaväljaannetest teada saanud, ei ole Toom midagi valesti teinud.

Taas kord on paha hoopis parlamendisaadikut küsitlenud ajakirjanik, kes rebinud Toomi sõnad kontekstist välja ega kooskõlastanud riigikogu saadikuga enne avaldamist oma artiklit. Ka kahtlen sügavalt, et ajakirjanik Toomile järjest sõnu ja fakte suhu pani.

Miks peaksin andma valimistel hääle poliitikule, kes üritab iga hinna eest musta valgeks pesta? Piisaks ju kõigest eksimuse tunnistamisest ja ühest vabandusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles