Südamehäält kuulates sünnib sisemine ilu

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli-Mall Kingile pakub rahuldust teenindada kliente, teha neid ilusaks väljast ja seest ning õpetada tegevjuuksureid.
Heli-Mall Kingile pakub rahuldust teenindada kliente, teha neid ilusaks väljast ja seest ning õpetada tegevjuuksureid. Foto: Ants Liigus

“Õpetan, kuidas iseennast armastada. Minu eesmärk on aidata jõuda inimesel iseendani,” ütleb ilusalongi Lootos perenaine Heli-Mall Kingi, kes pakub oma ilusalongis siinmail uudislikku teenusekombinatsiooni.

Heli-Mall Kingi on tegutsenud ettevõtjana 1998. aastast: juuksurina on ta pidanud mitut juuksurisalongi, teinud seda nii Pärnus kui Rakveres ja jätkab üle-eelmisest sügisest tegevust taas kodulinnas, kus pakub iluteenuste kõrval sisemise ilu arendamise võimalust: juhendab enesearengu intensiivkursust, kus õpetab kasutama mitmesuguseid enesearengu tehnikaid, teeb hingamisseansse, reikit ja kristallimassaaži.

Täienenud teenuseprofiil oli Pärnu klientidele algul uudis, praegu enam mitte. Heli-Mall naudib inimesega tegelemist nii välises kui sisemises plaanis. Juuksuritöö ja vaimne abi on mõlemad inimest toetavad tegevused, pakkudes kas sisemist või välimist rahulolu, aga ka mõlemat üheskoos.

Heli-Mall on hea suhtleja ja ütleb, et teadis juba põhikoolis, mis tööd tulevikus tegema hakkab, ja pole seda valikut kordagi kahetsenud. Juuksuriametis on resultaat kohe näha ja kliendi näost saab välja lugeda, kas ta on rahul. Töö loominguline iseloom välistab rutiini.

“Ärid said loodud puhtast entusiasmist, et teha iseendale töökoht, kindlustada töökeskkond ja tingimused,” tõdeb Heli-Mall. Siis, kui ta oma kutsevaliku tegi, valitses sügav Vene aeg ja polnud juttugi eraettevõtte juhtimiskoolitusest. See tuli hiljem. Et konkurentsivõimelisena püsida, tuli õppida arendama ja turundama ning nii jõudis Heli-Mall Tallinna tehnikaülikooli majandust õppima.

Õnnelik naine kiirgab

Heli-Mall on õige inimene, kellelt uurida naiselikkuse saladust. “Õrnus, puhtus, pehmus. Naiselik naine on selline, kes teab, kes ta on, ja teab, mida ta elust tahab. Naiselik naine on hoolitsetud, oskab esile tõsta oma ilu ja varjata defekte,” loetleb ta pikemalt mõtlemata.

Heli-Mall usub, et korralik välimuse stilistika annab naisele rohkem juurde kui ilulõikus.

Küps naiselik naine on Heli-Malle ideaalis kindlasti ema: emadus muudab naise füüsiliseltki naiselikumaks.

Ilutööstuse üks suund on see, et inimene, jumal hoidku, väliselt ei vananeks.

Milline on sõnum neile, kes kardavad paaniliselt vananeda? Heli-Mall usub, et iga naine soovib 30ndatesse eluaastatesse jõudes välja näha noorem. “Enne seda soovitakse välja näha vanem ja olla “keegi”. Aga “keegi” oleme niikuinii,” on Heli-Mall kindel.

Iga naise kõrv tahab igas eas kuulda, et ta on ilus. See on naiselik. “Ka mina pakun juuksurina välist ilu. Samal ajal on juuksurite koolitajana minu eesmärk siduda inimese väline ja sisemine ilu, õpetada neid see endas üles leidma,” räägib ilutegija. Temas kõneleb sallivus.

Heli-Malle arvates võiks loosungi “Vananeme väärikalt” kõrval olla lause “Vananeme nii, nagu ise tahame”. See tähendab, et kui viiekümneaastane naine tahab välja näha nagu 25, siis palun väga. Kui see ühtib tema sisemusega, pole hullu. Kui tekib kakofoonia, on tulemust raskem saavutada. Väike meik ja soeng annab keskeas naisele rohkem juurde kui geeli täis süstitud huuled, kunstripsmed ja tätoveeritud meik. Aga valiku tegemine olgu igaühe jaoks vaba.

“Nagu sees, nii väljas. Kõike seda, mida me enda sees tunneme, peegeldame väljapoole, olgu siis paks krohv näos või uhke soeng peas. Inimesed tunnetavad, kas oled õnnelik, kas oled iseendaga rahul,” teab juuksur.

Iga naine võiks enda eest hoolitseda, mis ei tähenda tingimata enda üles löömist. Kui naine on hoolitsetud ja puhas, tunneb ta end enesekindlamana. Kui puudub enesekindlus, on raske ennast armastada. Enese eest hoolitsemises väljendub lugupidamine enda ja teiste vastu. “Kui ma olen hoolitsetud, puhtalt riides ja suhtun inimestesse armastavalt, on kõik OK,“ kõlab Heli-Malle retsept.

Iluteeninduse pakkujal pole vananemise ees hirme. “Julgen vabalt välja öelda, et olen 46aastane. Mul ei ole sellega probleemi, kuidas välja paistan, see jäägu vaataja otsustada. Aga tean, et väga paljudel naistel on see mure,” on Heli-Mall osavõtlik.

Südame hääl

Mood on tsükliline. Kõik see, mida salongis tehakse, muutub ajaga. “Inimesed on hakanud mõtlema vaimsuse peale ja nii minagi,” räägib Heli-Mall. Ta usub, et rahutu hingena on teda elus alati juhtinud edasi uudishimu, soov midagi uut teada saada.

“Olen tegelnud muusikaga ja kui kirikus laulmas käisin, märkasin, et see pakkus mulle väga suurt hingelist rahuldust. Pean seda oma vaimse teekonna alguseks,” leiab ta.

Juuksurina inimestega suheldes on Heli-Mall tunnetanud, kui eriline ja unikaalne on iga klient, mõistnud alateadlikult inimeste käitumismotiive ja maske, mida endale ette pannakse. Miskipärast ulatati naisele siit-sealt lugemiseks eneseabiraamatuid, mille mõte jäi talle esmalt ehk pisut võõraks. “Kuni seda kõike läks mul endal vaja haigestumise tõttu neli aastat tagasi,” meenutab Heli-Mall.

See oli märk, et on vaja enda sisse vaadata, otsida seoseid sündmuste ja läbielamiste vahel, uurida kujunemislugu. Haigus sundis endale väga tõsiselt otsa vaatama.

Vastuseid küsimustele hakkas sadama raamatutest ja filmidest ning Heli-Mall koges ridamisi ahhaa-elamusi. Saabus mõistmine, et haiguse saab ise endale oma sundmõtetega luua, mis sest, et väliselt võib kõik tunduda positiivne. Ennast eitavad mõttemallid saame kaasa kodust, lasteaiast ja koolist. Nende stereotüüpide pärast teeme tihti endale ja teistele haiget, ei kuula oma südamehäält. Südamehääle vastu käitudes kogume endasse süütundeid ja viha.

Heli-Mall avastas endast koorma süütundeid, liigse kohusetunde, et kui ei ela nagu orav rattas, oled laisk. Haigus tuli õpetama: võta hoog maha ja hakka ennast väärtustama, lõpeta maski kandmine, et olen tugev ja saan hakkama. Armastades ja andestades iseendale ning teistele sai hakata paranema energeetiline keha ja siis füüsiline.

“Nii ma selle tee peale jõudsin ja ega sealt enam ju maha saa,” lausub Heli-Mall sõbralikult naeratades ja lisab, et haigusest jagu saamisel aitasid teda targad eesti arstid ja head alternatiivmeditsiini spetsialistid.

Hingelähedased eneseabitehnikad

Siis puutuski Heli-Mall kokku vabastava hingamisega. Tundis, et see on tema jaoks, asus seda õppima ja nüüd teistele pakkuma. Et kliendid juuksurile möödaminnes juba aastaid kinnitasid, et tal on head käed, juhatas see Heli-Malle reikini, mida talle nüüd teiste tehnikatega kombineerida meeldib.

Vabastav hingamine on Heli-Malle silmis kõige odavam antidepressant: aitab vabastada allasurutud tunded. See tehnika on otsetee alateadvusesse ja on abiks kahjustava mõtteviisi või hoiaku lahustamisel.

Hingamisteraapia on Heli-Malle enda jaoks võrdne saunaskäiguga – see annab samamoodi heaolutunde, tervendab keha, vaimu ja hinge.

Heli-Mall ütleb, et kivid ja kristallid on teda lapsest saati tõmmanud. Nii ei olnud ime, kui Heli-Mallele saabusid raskel ajal appi kristallid. Praegu on ta kolmanda astme kristalliterapeut: Heli-Mall tasakaalustab spetsiaalsete tehnikate abil kristallidega inimese energeetilist keha ja teeb kristallimassaaži.

“Valisin aastate eest alateadlikult endale ühe kristalli, mida endaga kaasas kandsin: taskus, peos, padja all. Hiljem mõistsin, et see kivi toetas mind ja oli täpselt see, mida vaja,” meenutab Heli-Mall kristallidega täidetud lauapinda sooja pilguga paitades. Praegu kannab naine endaga kaasas mitut kristalli ja vahetab neid tunde järgi: igal kivil on oma energia. On ju kristallid meie maakera hinge väljendus.

Kristallid, mis meid tõmbavad, annavad märku, et saavad meid aidata: neil on võime lahustada meie energiakehas asuvaid blokeeringuid, tasakaalustada energiakeha ja tõsta energeetilist vibratsiooni. Kristallide läheduses võime saada informatsiooni, näiteks inspiratsiooni ja selgeid unenägusid.

Heli-Mall õpib Tallinna holistilises instituudis holistilise teraapia eriala, kus ta oma õpinguid jätkata soovib. Ta on rahul, sest koolitust peetakse samaväärseks psühholoogiamagistri õppega, kuid see on naise arvates põnevamgi. Eesmärgiks on omandada kolme aastaga regressiooniterapeudi kutse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles