Pärnus avati näitus laiarööpmelisest soomusrongist nr 1

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Port Arturis avati näitus laiarööpmelise soomusrongi nr 1 tegevusest vabadussõjas.
Pärnus Port Arturis avati näitus laiarööpmelise soomusrongi nr 1 tegevusest vabadussõjas. Foto: Urmas Luik

Pärnus Port Arturis avati näitus laiarööpmelise soomusrongi nr 1 tegevusest vabadussõjas.

Fotomuuseumi näitus kajastab laiarööpmelise soomusrongi nr 1 tegevust Eesti vabadussõjas ja on kokku pandud vendadest fotograafide Johannes ja Peeter Parikase jäädvustatud kaadritest, vahendasid ERRi teleuudised.

"Sellist süstemaatilist vabadussõja ülespildistamist ühegi teise fotograafi poolt nii palju ei teagi. Eks pilte on, aga nemad sõitsid konkreetselt selle rongiga kaasas ja olid n-ö lahingufotograafid ka," rääkis fotomuuseumi juhataja Betty Ester-Väljaots teleuudistele.

Fotod on tehtud kahekümne päeva jooksul 1919. aasta jaanuaris ja neil on näha Eesti vägede vastupealetung, mis lõppes 25. jaanuari hommikul, kui Eesti soomusrongid vabastasid Tapa alevi.

Mitmed fotodel olevatest võitlejatest ja ohvitseridest sõja võidukat lõppu ei näinudki. Parikaste rindepildid pidid aga enne fotomuuseumis arvele võtmist 1988. aastal oma aega ootama 50 aastat.

Näitus Port Artur 2 kolmandal korrusel jääb avatuks kuni 18. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles