Juhtkiri: Hingakem koos!

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kuigi käesolevat nädalat varjutavad ärevakstegevad ja tulevikuvaadet tumendavad uudised käibemaksu suurenemisest, aktsiiside tõusust ja uuest töölepinguseadusest, toob suure hulga rõõmu täna algav laulu- ja tantsupidu.


Laulupidu on Eesti pikemaid ja rahvuslikku identiteeti enim hoidvaid traditsioone ning arvestades rahvahulka, kes peost tantsija-laulja või kuulaja-vaatajana osa võtab, võib nõustuda dirigent Toomas Volliga, kes nimetab seda Eesti kõige suuremaks kultuurisündmuseks.



Hea, et raskevõitu ajad ei jäta laulupeole väga suurt jälge. Ja absoluutselt pole tegemist peoga katku ajal, nagu mõni kibestunud inimene selle kohta ülekohtuselt ütleb. Laulupidu on niisama vajalik kui leivakäär.



Pärnumaalt läheb laulu- ja tantsupeole üle 2000 laulja-tantsija-pillimehe ja abistava seltskonna liikme, moodustades meie maakonna väga väärika esindatuse. Ei saa märkimata jätta neidki pärnakaid, kes laulupeo korraldamisega tervikuna seotud, neid on palju ja nende panus väga suur.



Ükski pidu ei lähe aga väikse vimmakiskumiseta. Nii kippusid laulu- ja tantsupidu vahepeal varjutama kibestunud sõnumid, et miks ikka kõik soovijad suurele kokkusaamisele ei pääsenud. Kahjuks jah, iga koor ja tantsija ei pääsenud peole, see poleks võimalikki, kuid sõel oli väga suurte aukudega, sest näiteks Pärnumaalt said laulupeole kõik täiskasvanute koorid. Nüüdseks on see küllalt kunstlik vastuolu ja solvumistunne loodetavasti maetud.



Samal ajal said paljud eestimaalased osa ainulaadsest tuletulemisest, mille puhul kõlas eri paikades laul ja löödi tantsu. Kahju ainult, et peotuli Virumaalt läbi ei tulnud, sest sinna oleks rahvusluse sädet kõige enam vaja viia.



Laulu- ja tantsupeo tänavune teema on "Üheshingamine". Hingakem siis. Üheskoos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles