Helene Tedre: Pärnakatel on oma orkestriga vedanud

, Eesti kultuuriesindaja Moskvas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helene Tedre.
Helene Tedre. Foto: Kultuuriministeerium

Peterburis toimunud Eesti kultuuripäevade üks esineja oli Pärnu linnaorkester. Mul oli rõõm reis nendega kaasa teha.


Kultuuripäevade korraldaja oli Eesti Vabariigi peakonsulaat Peterburis eesotsas konsul Eve Altega. Omades nüüdseks viiekuulist Venemaal töötamise kogemust, suudan kogu pikka ettevalmistusprotsessi ette kujutada ja nende meeletu töö ees kummardada.



Peale Pärnu linnaorkestri osalesid kultuuripäevadel kammermeeskoor Revalia, rahvatantsugrupp Segapidi, jazz-trio koosseisus Jaak Sooäär, Raul Vaigla ja Tanel Ruben ning etnograafiamuuseumis avati suur eesti tekstiilikunsti näitus.



Pärnu linnaorkestri kontsert toimus 27. juunil Peterhofi lossis. Suurepärase akustikaga majesteetlikus Valges saalis on läbi ajaloo kindlasti toimunud sadu kontserte, kuid olen kindel, et eesti muusika kõlas seal esimest korda. Koos Revalia ja Jaroslavli tütarlastekooriga Allegro tuli ettekandele Cyrillus Kreegi “Reekviem”. Teos kõlas efektselt ja eraldi kiitust väärib tütarlastekoor: “Reekviem” õpiti selgeks märtsikuus Jaroslavlis toimunud kontserdiks koos Revalia meeskoori ja kohaliku kubermanguorkestriga.



Pärnu linnaorkester esitas kuulajaile ka Mihhail Glinka avamängu Re-mažoor, sama helilooja “Valsi-fantaasia” ning Felix Mendelssohn-Bartholdi sümfoonia nr 4. Ettekanded olid vaimustavad ja muusikute virtuoossus jahmatav.



Eraldi tuleb kiita orkestri peadirigenti Jüri Alpertenit, kes oma helge isiksusega suudab muusikast vaimustuma panna nii muusikud kui kuulajad. Kohalik suurepärasest orkestrimängust hellitatud kuulajaskond väljendas siirast vaimustust, kuulsin nii mõndagi inimest lausumas, et nii kõrgetasemelisel kontserdil pole nad pikka aega näinud.



Kontserdi võib lugeda erakordselt hästi õnnestunuks, eriti arvestades, et eelnev reis polnud lihtne. Sõit Pärnust Peterburi võttis aega 16 tundi ja selle ajalisel kestusel polnud vähetähtis osa tollikontrollil. Muusikainstrumentide üleviimiseks olid ette valmistatud kõik paberid, kuid kel kogemusi Venemaa tollikontrolliga, kujutab ette, et lihtsalt ei lähe seal enamasti midagi.



Samuti nappis prooviaega, oma osa oli selles liiklusummikutel. Pärnu linnaorkestri puhul oli rõõm näha üksteisest hoolivat meeskonda.



Kallid pärnakad, teil on väga vedanud! Teil on oivaline linnaorkester ja mis kõige tähtsam – see koosneb oma tööd armastavatest ja kollektiivina väga kokkuhoidvatest inimestest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles