Maal jätkub loovalt mõtlevaid ja hakkajaid inimesi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa Kodukandi juubelitorti lõikavad (vasakult) tänavused laureaadid, Pärnumaa aasta küla nimetusega pärjatud Kadjaste küla esindajad Tiina Heidemann (vasakul) ja Alliki Luuasep (paremal), tegus maanoor Geili Pais ja aasta sädeinimene Jüri Kivirand.
Pärnumaa Kodukandi juubelitorti lõikavad (vasakult) tänavused laureaadid, Pärnumaa aasta küla nimetusega pärjatud Kadjaste küla esindajad Tiina Heidemann (vasakul) ja Alliki Luuasep (paremal), tegus maanoor Geili Pais ja aasta sädeinimene Jüri Kivirand. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaa Kodukandil on tava aasta lõpul tunnustada neid, kellel püsib külade elujõud ja kes kannavad endas teotahtelist, teisigi innustavat sädet.


Aasta 2009 ei ole erand, tänavused laureaadid pärjati Pärnjõe rahvamajas läinud kolmapäeval.



Pärnjõe rahvamaja tantsijad ja pillimängijad, kohaliku kooli laulu- ja tantsulapsed ning Eesti Rahva Muuseumi töötajate kohalolek ja väljapanekud lisasid päevale nii hoogu kui kõrva taha panemist väärivaid teadmisi.



"Mulle meeldib, et on inimesi, kes külaelu arendavad, sest kui on inimesi, püsib küla," ütles võõrustava valla Vändra vallavanem Peeter Reimann, kellel oli põhjust tunnustusüritusele tulla kaunite kreemiõieliste roosidega.



Neist kaunitest õitest kaks andis Vändra vallavanem üle MTÜ Kadjaste esimehele Tiina Heidemannile ja Kadjaste vabaajakeskuse juhatajale Alliki Luuasepale ning veel ühe aasta tegusaimaks maanooreks valitud Geili Paisule, kes ju oma valla laps, Pärnjõe külast pärit.



Aasta küla Kadjaste


Kadjaste on paarisaja elanikuga hajusküla Pärnu-Paide maantee ääres, millest läbikihutaja pilk jääb pidama eriprojekti järgi ehitatud omaaegsele poemajale. Selle Vändra-poolses otsas käib kauplemine edasi, kuid suurem osa hoonest kuulub Vändra vallale. Seda rendib MTÜ Kadjaste, seal tegutseb vabaajakeskus.



Kadjaste vabaajakeskusesse astus kevade hakul sisse president Toomas Hendrik Ilves, kes tähendas, et külaliikumine on oluline viis säilitada elu maal.



Alliki Luuasep rääkis riigipeale, kuidas külarahvas ehitas laoruumidest koosolemise ruumid.



"Külaseltsil on liikmeid 30 ringis, toetust oleme hoone remondiks ja tegevuse arendamiseks saanud kohaliku omaalgatuse programmist, koduvallalt ja PRIA  projektidest," rääkis Heidemann, kus nende "rahapada" asub.



Kadjastel on kasutajate tarvis suur saal, arvutiruum, köögiosa, jõusaal ja saun, mida MTÜ Kadjas-te kogukonnateenusena ümbruskonna vihtlejatele kütab.



Kord nädalas tulevad harjutama line-tantsuhuvilised, naiste käsitööring koguneb peagi ja küllap alustab laste näiteringki.



"Poepoolses osas on meil teine korrus vaja välja ehitada, rahataotlus on PRIAsse tehtud," mainis Tiina Heidemann. Kui see otsustajatelt jah-sõna saab, mahutab keskus teeninduspunkti, kus hakkab kindlasti töötama juuksur, et külainimesed saaksid lasta juukseid korrastada kodu lähedal.



Kadjaste külainimestele oli Pärnumaa Kodukandi tunnustus suur üllatus. "Olgem ausad, siiani leidsime, et me ei ole nii palju teinud, et meid tunnustada," arutles MTÜ Kadjaste esimees. Nüüd kaunistab vabaajakeskust Heini Soo-biku valmistatud massiivne küünlajalg. Sellele on graveeritud, mille eest ja millal auhind anti.



Sädeinimene Jüri Kivirand


Samasuguses segaduses tunnustamisest oli Lindi küla mees Jüri Kivirand, kes kostis, et ega ta erilist midagi teinud ole, on oma elu elanud nii, nagu osanud.



"Ei tea, millega ma silma jäin, olen ju pensionär," oli Pärnumaa aasta sädeinimene napisõnaline. Mainides, et ta on olnud traali peal, kala püüdnud ja ehitusel töötanud, kalatööstuses ja töökojas jõudnud samuti leiba teenida.



Jüri Kiviranna tundjad vihjasid kõrvalt, et ta aitas kaasa muinastulede öö korraldamisele, lõi kaasa prügikoristuse suurtalgutel, on kooli ja klubi hoolekogus, oli Audru vallavolikogu liige ning seisis seal kas või nui neljaks koduküla ja selle elanike eest.



Tegus maanoor Geili Pais


Pärnjõe külas elav Geili Pais õpib Vändra gümnaasiumi 10. klassis ja jõuab kooli kõrvalt lüüa kaasa Pärnumaa Kodukandi noortekogus ja Punase Risti tegevuses, laulab Vändra valla naiskooris ja tantsib rahvatantsu Pärnjõe rahvamajas Krõõt ja Kraaded rühmas.   



"Väga suur üllatus oli, ma ei osanud aimatagi, et mind sinna kandidaadiks esitati," ütles Geili Pais tegusaimaks maanooreks tunnustamise kohta.



Neiu arvates andsid tema tunnustamiseks põhjuse projektide kirjutamine ja osalemine ideekonkursil, et ehitada kodukülla seiklusrada.  



Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees Eve Sikka jagas tunnustussõnu ja -kirju neile, kes väärtustavad maaelu ja elu kodukülas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles