Pärnu uus maavanem loodab omavalitsuste koostööle

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Metsoja.
Andres Metsoja. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Peagi Pärnu maavanemana tööd alustav Andres Metsoja peab kummaliseks maavalitsuste jätkusuutlikkuse ümber puhkenud diskussiooni enne, kui riigi tasandil on vastavad strateegiad kokku lepitud.


Enda ametis tahab ta jätkuvalt rõhku panna omavalitsuste koostöö ja võimalusel haldusreformi edendamisele, vahendasid ERRi teleuudised.

IRLi kuuluv Andres Metsoja on küll vaid 31aastane, aga omavalitsuste tegemistega hästi kursis. Üle kahe aasta on ta juhtinud Pärnumaa omavalitsuste liitu, enne seda oli Kaisma vallavanem. Alahinnata ei saa tema rolli selles, et väike Kaisma tänavu Vändra vallaga liitus.

Metsoja möönab, et maavalitsuste tähtsus on viimastel aastatel vähenenud, aga kummaline on asjaolu, et kokku pole suudetud leppida vajalikus.

Metsaoja arvates peaks olema nii, et lepitakse strateegiates kokku ja siis astutakse samme. Paraku on diskussioon veninud pikaks ja nüüd näib paljudele, et maavalitsus on justkui hääbuv üksus. "Aga olen veendunud, et maavanematel ja nende meeskondadel on siiski oma roll, sest kõik sõltub sellest, kuidas inimesed tööd teevad."

Maavanem peab esindama maakonnas riigi huve ja hoolitsema maakonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu eest, juhtima maavalitsuse tööd ja andma oma tegevusest aru regionaalministrile. Et toimuks reaalne areng, et maksumaksja raha kasutataks mõistlikult, on Metsoja hinnangul vaja areneda altpoolt üles. Ja ehkki haldusreform on praeguse seisuga läbi kukkunud, lubab ta omavalitsuste koostöö ja nende võimaliku liitumisega edasi tegelda. Selge on aga, et jõuga pole siin midagi peale hakata.

Andres Metsoja asub Pärnu maavanema ametisse 1. jaanuaril 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles