Häädemeeste kalender viib purjelaevade aega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste abivallavanem Toomas Abel näitab valla 2010. aasta kalendrit, mille kujundus viitab kuulsate kaptenite ja ookeanipurjekate ajale.
Häädemeeste abivallavanem Toomas Abel näitab valla 2010. aasta kalendrit, mille kujundus viitab kuulsate kaptenite ja ookeanipurjekate ajale. Foto: Urmas Luik

Ligi 3000 elanikuga Häädemeeste valla 2010. aasta tabelkalendri avapildil on kuulsad kaptenid ja purjelaevad, mis ehitati Liivi lahe rannal ja kündsid ookeanilaineid.


“Selle kalendriga valmistume juba 2011. aastaks, mil tähistame 150 aasta möödumist esimeste purjelaevade ehitamisest Häädemeeste rannal,” rääkis Häädemeeste vallavanem Toomas Abel trükisest.



Häädemeeste reeder Gustav Martinson ehitas 19861. aastal kodurannal esimese kaugsõidupurjeka Julie, Kablis valmis samal ajal kaugsõidupurjekas Markus. Teadaolevalt ehitati valla randades 178 purjelaeva, neist kõige rohkem kahe- ja kolmemastilisi kuunareid ja barkantiine. Küllap sest ajast pärineb Häädemeeste vanasõna “Enne lõpeb põrgus tuli kui laevas töö”.



“Kuigi oleme varem koostanud valla eluga seotud mahukamaidki kalendreid, on rahaliselt kitsal ajal lähtutud tööotstarbest,” mainis Abel.



Koduvalla kalendri said valla aukodanikud, allasutused, koostööpartnerid ja kuni jätkub, võib huviline selle muretseda vallamajast mõõduka tasu eest.



“Koduvald 2010 Häädemeeste” tabelkalender on trükitud Pajo trükikojas, kaane kujundas Kaarin Kaaviste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles