Linnavalitsuse keeld ei sega

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi linnavalitsus käskis ehitusfirmal tööd Pärnu kesklinnas peatada, ei suuda keegi keelu elluviimist tagada.
Kuigi linnavalitsus käskis ehitusfirmal tööd Pärnu kesklinnas peatada, ei suuda keegi keelu elluviimist tagada. Foto: Ants Liigus

Pärnu kesklinna vundamendi punnseina paigaldanud AS Temiir asus seina omavoliliselt välja võtma ja ära vedama, linnavalitsuse ehitusjärelevalve teenistus pole suutnud teda peatada.


Kontserdi- ja parkimismaja vahel asub vundamendiauk, kuhu Temiir OÜ Neli Investorit tellimusel punnseina ehitas. Kaugemale maja ehitus ei jõudnud, Neli Investorit jäi punnseina eest võlgu ja pankrotistus.



Firma võtab oma vara tagasi


Eelmise nädala lõpus alustas Temiir punnseina väljavõtmist. Ettevõtte juhataja Sergei Klepikovi väitel on neil selleks pankrotihaldur Kalev Mägi nõusolek. “Eesti Vabariigis ei takista miski oma vara tagasivõtmist,” lausus ta.



Klepikovi andmetel jäi Neli Investorit talle miljon krooni võlgu ja nüüd otsustas firma 3,5–4 miljonit krooni maksva punnseina üles võtta ja ära viia. “Ma ei karda ähvardusi,” teatas ta, soovimata täpsustada, kes, miks ja kuidas teda ähvardas.



Reedel tegi linnavalitsuse ehitusjärelevalve insener Mati Roossaar Temiirile ettekirjutuse peatada kohe ehitustööd ja selgitas, et tööde jätkamiseks tuleb esitada ehitise konserveerimise projekt. Firma töid ei lõpetanud, ehitusel käis politsei, tõdedes, et ehitusjärelevalve nende pädevusse ei kuulu.



Ega punnseina kuuluvuse üle keegi vähemalt avalikult vaielda tahagi. Pankrotihaldur Mägi ei soovinud sel teemal enne järgmist nädalat rääkida, sest ta on haiglas. 4. veebruariks on kavandatud pankrotivara, Lai 5 enampakkumine.



66 094 067 krooni on kinnistu alghind. Pooleli jäänud ehituse nulltsükli projekteerinud Mait Metsa hinnangul langeb kinnistu hind punnseina äraviimise tõttu 10-15 miljoni krooni võrra. Klepikovi sõnutsi pakkus ta maja sisulisele omanikule Sampo pangale võimalust punnsein välja osta, kuid kokkuleppele ei jõutud.



Hakkab varisema või ei?


Omandivaidlusest olulisem on, kas punnseina väljavõtmine Aida tänava ja ümbritsevate majade varisemist ei tekita. Linnavalitsus soovib Temiirilt saada tehnilist dokumenti, kus oleksid kirjas abinõud naabrite ohutuse tagamiseks, Temiir pole seda aga esitanud.



“Ehitusjärelevalve inspektor ei saa kopa ette istuda. See on nagu Delfine juhtum, kus omavalitsuse käed jäävad ehitusseaduse täitmiseks lühikeseks,” selgitas nimetuks jääda soovinud linnaametnik.



Klepikov avaldas arvamust, et Aida tänava ja ümberkaudsete majadega ei juhtu midagi, sest maasse jääb 54 nende pandud ankurpunkti, mis maksavad 340 000 krooni. Vundamendiaugu servi on ta kindlustanud täidetud pinnasega.



Linnavalitsuse ehitusjärelevalve teenistuse juhataja Maire Nigul ütles, et tema kuuleb sellisest ehitise konserveerimise tehnoloogiast esimest korda. Linnavalitsusel pole projekti ega projekteerija Metsa kirja, kus lubati konserveerimist kirjeldada.



Mets kinnitas toimetusele, et kui Temiir teeb täpselt nii, nagu nad Klepikoviga kokku leppisid, ei too demonteerimine kaasa mingit ohtu.



Eilseks olid Temiiri töömehed jõudnud välja võtta ja ära vedada kolm vundamenti ääristanud punnseina. Jäänud oli vaid Aida tänava poolne sein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles