Helkur kleepub jopele

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseliimuv helkurpaik.
Iseliimuv helkurpaik. Foto: Urmas Luik

Mida rohkem tänavalaternaid Pärnus välja lülitatakse ja lumevallid nähtavust piirama kerkivad, seda teravamaks muutub jalakäijail vajadus end autojuhtidele märgatavaks teha. Sel puhul on lihtne abi otsida rõivastele kleebitavatest või triigitavatest helkuritest.


Hämaras helkurita kõndijate tüüpilised vabandused on, et “helkur jäi teise jope külge”, “ma sõidan tavaliselt autoga” või “mulle need laste vidinad ei meeldi”. Õnneks annab pisut fantaasiat appi võttes endale ülilihtsal moel sobiv helkija meisterdada.



Takjaga käise külge


Just neil, kellele ei meeldi kogu aeg püsivalt rõivaste küljes rippuv helkur, soovitas Pärnu Abakhani kaupluse juhataja Ille Välimäe endale ise helkurpael teha. Selle valmistamiseks sobivad näiteks õmblemiseks mõeldud helkurpael ja kleepuv takjapael, mis tuleks omavahel kokku liimida. Isegi niiti-nõela pole vaja välja otsida.



Seda helkurpaela saab taskus, rahakoti vahel või auto kindalaekas hoida ja vajadusel ümber varruka sättida.



“Inimesed on hakanud jälle palju ise õmblema ja helkurpaelu ostetakse päris tihti,” tähendas Välimäe. “Paljud ostavad helkurpaelu hoopis rõivaste parandamiseks. Kui lasteriietele võib aukude peitmiseks kõiksuguseid aplikatsioone õmmelda, siis näiteks täiskasvanute jopedele on just helkurpael väga sobiv paik.”



Õmblustarvete poodidest leiab helkurpaelu laias valikus, ühed saab rõivaste peale õmmelda, teised triikida, aga on iseliimuvaidki.



Kõige kindlamalt jäävad rõivaste külge püsima õmmeldavad paelad, kuid mõnikord on tülikas soovitud kohale õmblusmasina või nõelaga ligi pääseda.



Lihtsam oleks triikides kinnitada. Triigitavatel helkurpaeltel tuleb alumine kileriba eemaldada, sobivale kohale triikida ja siis kaitsev paberriba ära tõmmata. Paraku ei sobi triigitavad helkurid niisuguste rõivaste peale, mis kuumust ei kannata.



Kõige mugavam on rõivastele või saabastele kinnitada iseliimuv helkur. Helkurmaterjalist saab lõigata endale meelepärase suurusega kujundid ja kleepida sinnagi, kus õmmelda oleks väga tülikas.



Et iseliimuvad helkurpaigad paremini paigal püsiksid, tuleb tüki servad ümarad lõigata. Iseliimuvaid helkureid ostetakse agaralt lasterõivaste parandamiseks.



Kotisang helkima


Kuna kilekotid lähevad üha kindlamalt põlu alla, õmmeldakse järjest rohkem riidest kotte. Iseõmblejatele teadmiseks, et poodidest leiab isegi kotirihmu, kuhu helkurpael on juba sisse kootud.



Pärnu Rüütli tänava äris Niidid, Nööbid ja Lõngad olid eile müügil neoonvärvides plastmaterjalist helkurribad, millest samuti kummi või takjapaela abil ümber käise sobivaid helkurpaelu meisterdada saab.



Samuti leiab helkurite valikust triigitavaid aplikatsioone, aga neil oleks pärast triikimist hea ääred üle õmmelda: siis püsivad tugevalt kinni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles