Jääpurjetajad jahtisid Eesti meistrivõistluste medaleid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu jahtklubi jääpurjetaja Karl Hannes Tagu võitis DN-klassi juunioride Eesti meistritiitli.
Pärnu jahtklubi jääpurjetaja Karl Hannes Tagu võitis DN-klassi juunioride Eesti meistritiitli. Foto: Tõnis Kukk

Saaremaal Vilsandi külje all lõppenud jääpurjetamise Eesti meistrivõistlustel teenis DN-klassi kulla Vaiko Vooremaa, juunioride parim oli Karl Hannes Tagu.


“Et erakordselt lumerohke talve tõttu polnud meie jääpurjetajad kodus võistelda saanud, hakkasime viimases hädas otsima Lääne-Eesti saarte ümbrusest sobilikku jäävälja,” kõneles Eesti jääpurjetamisliidu peasekretär Mihkel Kosk. “Lõpuks leidsime Vilsandi lähedal korraliku platsi, kus saime kahe päevaga medalivõitjad välja selgitada.”



Vooremaa näitas oma võimu


Võistluste avapäeval pani pagidega kuni 15 meetrini sekundis küündinud tuul lumevabal ja kerge veekihiga kaetud jääl nii mehed kui nende sõiduriistad tõsisele proovile.



DN-klassi avasõidus kihutas esimesena finišisse mitmekordne Euroopa meister Vaiko Vooremaa Haapsalust, kannul Pärnu jahtklubi esindav Mihkel Kosk ja Soomes igapäevast leiba teeniv tallinlane Agu Tomingas. Esikolmiku järel jõudis lõpujoonele parima juuniorina pärnakas Karl Hannes Tagu.



Teine sõit lõppes taas Vooremaa juhtimisel, Kosele kuulus teine ja Läti vanameistrile Gunars Rozenbergsile kolmas koht. Liidrite tempos sõitnud Tagu “oskas” oma jääpaadi masti pooleks tõmmata, Tomingas pidi leppima neljanda kohaga ja viies oli alles teist hooaega jääl purjetav Martin Aljaste.



Kolmanda sõidu suutis Tomingas Vooremaa ees lõpetada, nende järel finišeerisid Kosk, Rozenbergs, Tagu ja lõunanaaber Uldis Azars.



Meistrivõistluste avapäeva viimases heitluses pani Vooremaa oma võimu jälle maksma. Tomingas teenis teise koha punktid, Tagu oli kolmas, Azars neljas, Kosk viies ja Rozenbergs kuues.



Päeva lõpuks oli Vooremaa kindel liider, kuid pjedestaali madalamatele kohtadele pretendeeris neli meest.



“Vaiko edu fenomen on ülisuured kogemused ja oskus kelgu häälestamisel õigel ajal õigeid otsuseid teha,” ütles Kosk. “Me mõlemad purjetasime USAs valmistatud viimase malli purjedega ja kohati suutsin talle tõsist konkurentsi pakkude.”



Teisel päeval vaid üks sõit


Teise päeva hommikuks oli tuule jõud raugenud ja jääpurjetajad pääsesid starti alles pärastlõunal.



“Puhus napilt meeter sekundis, kuid meie õnneks saime ühe pilve serva alt niipalju tuulekest, et kohtunikud võisid stardi anda,” rääkis Kosk. “Kuigi esikolmik oli finišis sama, mis eelmise päeva esimese sõidus, juhtus distantsil nii mõndagi märkimisväärset. Kõige vahvam oli, et Pärnu neiu Karen Lepik, kes kaalub vaid 50 kilo, suutis pikka aega kolmandat kohta hoida ja alles viimasel ringil said mõned vanad kalad temast mööda.”



Kui kohapunktid kokku loeti ja igal sõitjal halvim tulemus maha arvati, kuulutas regati peakohtunik Jüri Šaraškin välja 2010. aasta Eesti meistrivõistluste paremusjärjestuse.



Vooremaale kuulus järjekordne meistrikuld, hõbemedal riputati Kose kaela ja pronksi sai Tomingas.



Kuni 21aastaste juunioride meistritiitli võitis üldarvestuses viienda koha saanud Tagu, vähemkirkad medalid kuulusid Aljastele ja Gert Skatškovile Tartu jahtklubist Merikotkas. Peeter Meressaar lõpetas meistrivõistlused kaheksandal kohal, Tõnis Vare oli kümnes, Karen Lepik 17. ja Tanel Kurs 22.



Monotüüp XV klassi kahe mehe jääpurjekate konkurentsis võitsid meistritiitli Vello Jürjo ja Andres Laul. Hõbedale purjetasid Veljo Heinmets ja Roland Pildre ning pronksi said Toivo Sahtel ja Paavo Püvi.



Sel nädalavahetusel seilavad jääpurjetajad Saadjärvel, kus juba täna algavad kuni 16aastaste Eesti meistrivõistlused Ice Optimist klassis. Laupäeval ja pühapäeval selguvad Tartu lahtiste meistrivõistluste, Saadjärve regati ning maratoni võitjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles