Jääpurjetajad seilasid Saadjärve suure auhinna võistlusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu noormees Mihkel Kosk võitis DN-klassis Saadjärve suure auhinna veenva ülekaaluga.
Pärnu noormees Mihkel Kosk võitis DN-klassis Saadjärve suure auhinna veenva ülekaaluga. Foto: Tõnis Kukk

Eesti ja Läti jääpurjetajate traditsioonilisel kevadisel regatil Saadjärve suurele auhinnale olid võidukad Pärnu sportlased Mihkel Kosk ja Johanna Saareke.


Suurte traditsioonidega võidupurjetamise esimesel päeval valmistas tuulevaikus Saadjärvele kogunenud sportlastele palju meelehärmi. Alles õhtu eel hakkasid pilved taevalaotuses säranud päikest katma ja õhk järve kohal veidi liikuma.



Enne pimedat suutsid kohtunikud anda DN-klassile kolm starti, kuid Ice Optimist klassi lastepurjekate roolimehed ei saanudki oma võimeid proovida.



Teisel päeval lubas puhanguti kuni kümme meetrit sekundis puhunud tuul korraldada DN-klassi sõitjatele kuus ja lastele viis võistlussõitu.



Lätlasele meeldib Saadjärvel seilata


Avapäeva napis tuules toimunud kolme sõidu järel juhtis regatti Läti vanameister Gunars Rozenbergs, kellele hingasid kuklasse pärnakad Karl-Hannes Tagu ja Tõnis Vare. Kuigi Mihkel Kosk oli napsanud kaks sõiduvõitu, pidi ta ühe katkestamise eest saadud miinuspunktide tõttu leppima regati edetabelis alles seitsmenda positsiooniga.



“Mulle meeldib Saadjärvel purjetada vaikse ja keerutava tuulega, olen siin alates 1999. aastast võitnud seitse esimest ja kaks teist kohta,” kõneles Rozenbergs esimese võistluspäeva lõppedes.



Kosk sai õige hoo sisse


Teisel päeval tõestas USA parimate purjemeistrite toodangut testinud 26aastane Kosk, et tugeva tuule ja pehme jääga pole talle vastast. Ta võitis neli sõitu ja tuiskas kaks korda teisena finišisse.



Kose järel teise auhinna teeninud Rozenbergsi kontole kanti kolm teist, kaks kolmandat ja üks esikoht ning kolmanda pjedestaalikoha hõivas juunioride parimana Tagu, kes suutis teisel päeval saada kolm kolmandat, neljanda, teise ja esimese koha.



Pärnu jahtklubi noorpurjetajaid treeniv Tõnis Vare lõpetas Saadjärve regati neljandana, viies oli Tartu noormees Hardi Laurits ja kuuendaks tuli Martin Aljaste Pärnust.



Ainsa õrnema soo esindajana startinud Karen Lepik suutis esimese päeva vaikses tuules saada koguni kaks neljandat kohta, kuid tugevama tuulega pidi Pärnumaa kutsehariduskeskuses kokaks õppiv 50kilone piiga rahul olema kohtadega teises kümnes.



Kahe päeva kokkuvõttes üheksanda tulemuse saanud Lepik ei olnud ise oma kohaga eriti rahul, kuid treeneritele jättis tema esinemine hea mulja.



“Karen sai perutama kippuva suurte inimeste kelgu taltsutamisega väga hästi hakkama,” kiitis treener Vare. “Usun, et temalt võime järgmistel talvedel veel palju oodata.”



Johanna oli klass omaette


Kuni 16aastaste konkurentsis Optimisti purjega jääpaatidel ei andnud Pärnu jahtklubi treenerite kasvandik Johanna Saareke neljas sõidus vastastele mingit sõnaõigust. Alles viimases sõidus sai tartlane Ken Kaur võidurõõmu maitsta, kui Saarekese kelk distantsil pooleks murdus.



Kodujärvel stabiilselt seilanud Kaur teenis teise auhinna ja kolmandaks tuli esimest hooaega jääl kihutav pärnakas Keith Luur. Neljanda koha sai Mattias Jaak Koppel, viies oli Armin Purlau (mõlemad Tartust) ja kuuendaks tuli oma elu esimesel jääpurjetamisvõistlusel startinud Pärnu poiss Cristof Paulberg.



Küsimusele, kas Eesti jääpurjetamise hooaeg jätkub eeloleval nädalavahetusel Saadjärvel, kostis võidusõitjast alaliidu peasekretär Mihkel Kosk: “Plaanime korraldada järjekordse edetabelivõistluse Pärnu lahel, kuid kõigepealt kontrollime jääolusid, et tagada võistlejatele ja pealtvaatajatele ohutus. Võistluse toimumisest anname teada esimesel võimalusel.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles