Autopesueksperdi soovitused kevadiseks autopesuks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autopesula.
Autopesula. Foto: Liis Treimann

Koos kevadpäikesega jõuab kätte periood, mil enamik eestlasi esimest korda pärast pikka talveperioodi põhjalikult oma autot puhastab ja peseb.


Just päikeselisel päeval märkab autoomanik, kui määrdunud ta auto pärast talvehooaega välja näeb. „Reageerida tuleks kiiresti, vabaneda autole jäänud soolast ja mustusest, et vältida värvi kahjustumist ja rooste teket,“ hoiatab Eesti Statoili jaemüügijuht Indrek Nõlvak. „Auto pesemine on eriti tähtis just praegu, sest pikk, lumine ja külm talv on jätnud autole oma jälje – tänavaid on soolatud pikema perioodi jooksul kui tavaliselt. Sool ründab nii auto värvi kui veermikku, põhjustades eemaldamata jätmisel ulatuslikku kahju.“

Statoili autopesueksperdi sõnul tuleks autot pesta vähemalt kord kuus, et vältida roostet ja korrosiooni. Samal ajal tuleb kevadel tähelepanu pöörata õhutemperatuurile, mis öösiti langeb endiselt nullkraadini, sest alla nulli temperatuur ja niiske auto ei ole hea kombinatsioon.

Kõige mõistlikum on varakevadel autopesu järgselt kasutada kummitihendite hoolduseks silikooni ja lukkude korrashoiuks lukusula.

Nõlvaku näpunäited autopesuks:

- Pese autot vähemalt kord kuus või sagedamini, kui auto on püsivalt kasutuses.

- Ära oota autopesuga, kuni auto on väljastpoolt juba väga määrdunud, sest kogunenud mustus mõjub halvasti värvile. Ka ei pruugi väga pikalt pesemata auto esimese pesuga päris puhtaks saada.

- Kui auto on väga määrdunud, on mõistlik see enne pesu üle pritsida leotusvahendiga T-Grön.

- Kasuta silikooni ja lukusula, kui on oht, et temperatuur langeb alla nulli.

- Kevadise autohoolduse käigus on väga oluline eemaldada autolt soolajäljed, valides pesuprogrammi, millel on altpesu.

- Asfaldijälgede eemaldamiseks kasuta spetsiaalseid hooldusvahendeid (nt leotusvahend T-Grön).

- Valides vahaga autopesuprogrammi, kaitsed oma auto värvi võimalike kahjustuste eest.

- Ära unusta puhastada auto sisemust, kasutades selleks tolmuimejat ja niiskeid puhastuslappe.

- Auto akende pesul pööra tähelepanu sisepindadelegi, sest talve jooksul on klaasidele kogunenud tolmukiht.

- Hoia puhtad auto tuled, et tagada ohutus pimedas liigeldes.

- Varusta oma auto suvise Kemetyli aknapesuvedelikuga, mis aitab hoida esiklaasi putukajälgedest puhta. Suvine aknapesuvedelik on Statoili teenindusjaamades taas saadaval aprillikuu jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles