Juhtkiri: Eesti puhtaim linn

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu Postimees avaldas eile Pärnu linnapea Toomas Kivimägi tähelepanuväärse artikli “Heakord on selle aasta prioriteet”. Linnapea jutt käis põletaval päevateemal ja meer pakkus arvamuste-hinnangute kõrval lahendusigi.


Kivimägi seadis kõnealuses suisa programmilises artiklis eesmärgi, et Pärnust peab saama puhtaim suurlinn Eestis. Eesmärk hämmastas esmapilgul oma ambitsioonikusega, kuid tegelikult pole see sugugi teostamatu.



Ei tahaks hästi uskuda, et Pärnu on Eesti üks räpasemaid linnu, kuid kindlasti pole tegemist kõige puhtamaga. Pärast lumesulamist olid linnatänavad ja paljud kinnistud sõna otseses mõttes prahti täis, halvimal puhul prügimäest eristatamatud. Tuuleiilid on tekitanud liiva- ja tolmupööriseid juba nädalate vältel.



Selge, et linnal on raha vähe, õigemini üldse pole, aga see on nii vana jutt, et mõttetu on sellele tõsiasjale peatuma jääda. Kivimägi kirjutas, et linnavalitsus on prügi ja prügistajatega kompromissitu, laskumata siiski vaid karmi karistuspoliitikasse. Mõnel juhul ilmselt karistamata ei saa, aga tõesti, karistamine ei tohi olla eesmärk omaette.



Samuti sisaldus Kivimägi kirjutises võimalus vabastada majaomanikud kinnistuga piirneva kõnnitee puhastamisest. See variant sisaldab küll tasu, mida majaomanik peaks linnale teepuhastamise eest maksma, aga igal juhul vajaks see kiiresti läbiarutamist ja teostamist.



Pärnu on kaunis linn, aga ei püsi puhas jumala armust, siin on oma kohustused täita linnavalitsusel, tema lepingupartneritel, kinnistuomanikel ja üldse kõigil, kes linnas liiguvad.



Kui uskuda linnapead, on praegune linnavalitsus heakorra suhtes eelmisest nõudlikum. See on hea, sest Pärnut puhtaks linnaks praegu küll nimetada ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles