Juhtkiri: Kallase tagasitulek

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas tahab koju tagasi. Kohe väga tahab, sest kümnest aastast Brüsseli võimuladvikus on mehel silmini. Sellest on kahju. Puhtalt poliitilisest huvist lähtudes võinuks Eesti suruda Kallast järgmiseks Euroopa Komisjoni presidendiks hallivõitu Jose Manuel Barroso asemele.

2002–2004 Portugali peaministriks olnud Barroso jättis riigi maha ligi kuueprotsendise eelarvepuudujäägiga, mille eest on teda hiljemgi kritiseeritud. Ent Euroopa Komisjoni presidendil peab olema Euroopa Parlamendi valimised võitnud suurima erakonna toetus ja tänu sellele on komisjoni üheteistkümnes president Barroso teisena peale Jacques Delorsi püsinud ametis kaks viieaastast tähtaega.

Portugal oli sunnitud Euroopa Liidult abi küsima, aga Eestit on käsitletud kui kriisiga eeskujulikult toime tulnud riiki. Miks ei võiks siis selle riigi esindaja olla järgmised viis aastat Euroopa Komisjoni president? Paraku ei näi Kallas olevat huvitatud isegi hüpoteetilisest võimalusest olla kandidaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles