Nädal Eestis

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits/Postimees

Reformarite esimeseks valikuks on sotsid. Peaminister Andrus Ansip viis oma tagasiastumispalve president Ilvesele läinud nädala alguses, eile esines ta lahkumiskõnega parlamendis. Reformierakonna kui valitsusliidu senise juhterakonna uue peaministrikandidaadi Siim Kallase eestvedamisel peetavatel võimuläbirääkimistel kutsuti senise partneri Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) asemel laua taha Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) delegatsioon.

Läbirääkimised algasid vaevaliselt, sest ühisosa otsimisel põrkuti põhimõttelistele rahaküsimustele: Reformierakond ei taha taganeda üksikisiku tulumaksu alandamisest ja seega riigi tulupoole vähendamisest, sotside olulisim tingimus valitsusse minekuks on aga lastetoetuste suurendamine ehk riigieelarve kulupoole suurendamine.

Reformarite senine partner IRL on varuvariandiks jäämise (nendega jätkatakse ilmselt jõupositsioonilt siis, kui sotsidega ummikusse joostakse) üle äärmiselt solvunud. Keskerakonnaga koostöö välistas Reformierakonna esimees Andrus Ansip resoluutselt ja ilmselt aitas Keskerakonna paariastaatusele kaasa ka Edgar Savisaare Ukraina revolutsionääre halvustav sõnavõtt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles