Mart Viisitamm: Olen süüdi

Mart Viisitamm
, Pärnu linnapea (2005-2009), linnavolikogu liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm.
Mart Viisitamm. Foto: Urmas Luik

Praegune linnavalitsus ja eriti linnapea Toomas Kivimägi armastavad rohkelt kõikides linna probleemides süüdistada eelmist linnavalitsust. Ja kui keegi julgebki meie lindilõikajast linnapeale midagi ette heita, saab ta vastuseks ebaselge mõmina, mille läbiv põhinoot on ikka ja jälle “vähemalt Viisitammest olete te lahti“.

Mulle tundub, et praeguse linnapea süüdistused ja hädaldamine on kuidagi selektiivsed. Ei oskagi arvata, kas tuleneb see tema vähesest informeeritusest või sellest, et viisaka inimesena ei taha Kivimägi minu tagasihoidlikku isikut kõiges süüdistada, kuid paraku on mul Pärnu ees teeneid, mida avalikult mainida ei soovita. Samal ajal on minul raske niimoodi edasi elada ja ma tahaksin seekord oma poliitilist oponenti puhtinimlikult aidata.

Nii otsustasingi seekord Pärnu linnapead ennetada ja ausalt üles tunnistada, millega ma koos oma valitsusega ikkagi hakkama sain. Alustuseks tunnistan ennast süüdi selles, et tänu Pärnu veemajandusprojektile saavad needki pärnakad, kes siiani on pidanud vett kaevust ammutama, oma elamisse vee ja kanalisatsiooni. Selline tegu tingib tulevikus olukorra, kus inimesed ei pea kaevul käima ega ämbreid tassima, seetõttu ähvardab neid rasvumise oht.

Paraku pole see sugugi kõik. Tunnistan end süüdi selleski, et minu valitsemisajal sai Pärnu Vesi eelmainitu elluviimiseks 89,2 miljonit krooni tagastamatut abi Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist.

Kindlasti suureneb Pärnus nüüd keskmine sõidukiirus, sest tänu ulatuslikele kaevetöödele saab mitu linnatänavat täiesti uue katte. Ja nagu kõik teavad: mida parem tee, seda raskem jalg.

Nagu šarmantne hääl teleturus ütleb: ka see pole veel kõik! Tahan oma südamelt veel kive maha saada, need on samuti üpris pirakad. Üks neist kannab nime Rannapark, teine Vallikäär.

Jah, nendeski kohtades peavad Toomas Kivimägi käärid vilkalt linte juppideks rapsima ja neiski paigus peaks ta nagu kõikjal mujal meenutama, kes selle kõige taga on.

Sest paraku alustati Rannapargi rekonstrueerimist ajal, kui Kivimägi alles maavalitsuse ameti-Volvo esiistmelt hommikuti Akadeemia tänava kontorisse suundus. Rannapargi korrastamiseks saadud 18 miljoni kroonises toetuses tunnistan samuti ennast süüdi.

Vallikääru puhul on sama lugu. Siingi alustasid protsessi Kivimägi paljukirutud eelkäijad, kes hoolitsesid nii 63 miljoni krooni taotlemise kui vastavate konkursside-hangete korraldamise eest. Selles, et vaene lint pooleks lõigatakse ja Vallikäär uue ilme saab, pole sugugi süüdi meie praegune ja väga lugupeetud linnapea.

Loomulikult on selliseid asju veel ja loomulikult olen nõus sellega, et ma ei olnud oma tegevuses üksi. Koos minuga on süüdlasteks eelmise linnavalitsuse liikmed ja ametnikud, kes valitsuse tahet teoks tegid.

Loodetavasti on Kivimägi elu nüüd natukenegi kergem ja ta saab ehk eelmise linnavalitsuse siunamise asemel tööd teha, sest oma ülestunnistuse olen ma nüüd esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles