Juhtkiri: Olgu valimine teile kerge!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Homme õhtul võivad nii kandidaadid, kellel seljataga pikk ja kurnav valimiskampaania, kui valijad, kes pidid selle kõik üle elama, kergendunult ohata, et selleks korraks on see siis läbi. Aga enne, kui kõik läbi saab, tuleb teha veel kõige olulisem samm: hääletada. Väga suur hulk valijaid on oma hääle juba andnud eel- ja elektroonilisel hääletamisel ning sellega oma kodanikukohuse täitnud.

Valimiste, eriti riigikogu valimiste põhiprobleem on läbi aegade jäänud samaks. Alati ei pruugi hästi mõjuda uute ja värskena mõjuvate jõudude tulemine, sest eks ole aeg näidanud, et uued ja head muutuvad väga kiiresti veel hullemaks kui vanad ja halvad. Muidugi ei ole seda ennustada võimalik, samuti ei saa enne häälte kokkulugemist lõplikult kinnitada, et riigikokku pääseb veel vähemalt kaks erakonda peale praeguse nelja.

Valimiskampaaniate ajal on antud sadu lubadusi miljonite eurode väärtuses. Arvatavasti ei looda keegi tõsimeeli, et kõik lubatu teoks saab. Selle, mida hakatakse tegema, otsustab eelkõige koalitsioonilepe, mitte enne valimisi kokku pandud programmid. Valimisplatvormid ei koosne siiski tühipaljast sõnamulinast, kuigi sedagi leidub seal palju, vaid annavad orientiiri. Ja ilmselt ei tunne ükski poliitiline jõud end nii kindlalt, et võimulesaamise nimel varem lubatule risti vastu tegutseda. Ent kõik muud suunad on paindliku südametunnistuse olemasolul lubatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles