Kurgja talumuuseum keskendub naistele

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kurgjal Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis valmistutakse esinduslikuks konverentsiks, mis on pühendatud tema kui Eesti ärkamisaja suurkuju abikaasa Julie Jakobsoni 160. sünniaastapäevale.

Konverentsil “Naised ja naisharidus 19. sajandil” teevad ettekanded Tartu ülikooli ja Kreutzwaldi memoriaalmuuseumi ning Kurgja talumuuseumi töötajad. Talumuuseumi peavarahoidja Inna Raud tutvustab näitust Julie Jakobsoni ja tema tütarde käsitööst.

“Naisharitlastele pühendatud konverentsi korraldamine on meie muuseumi algatus,” ütles Kurgja talumuuseumi direktor Monika Jõemaa (pildil). “Tahame tähelepanu juhtida suurte meeste toetajatele, nende naistele, sest enamasti räägitakse meestest endist, aga mitte nende perekonnast.”

Carl Robert Jakobson tutvus Läänemaalt Kirbla kihelkonnast pärit Julie Emilie Thaliga, kellega koos Kurgja-Linnutajale koliti ning talumajapidamist järjepidevalt arendama hakati. Julie elas 89aastaseks ja lahkus siitilmast 1940. aastal.

“Tänu Juliele ja tema tütardele Lindale, Elsale ja Idale säilisid Kurgjal hooned, käsikirjad ja majapidamistarbed,” ütles Monika Jõemaa, kelle sõnul Jakobsoni kaasa ja tütarde panus on märkimisväärne. Linda oli 1948. aastal loodud talumuuseumi esimene juhataja ja viis lõpule pereisa lahkumise järel 1882. aastast alates taluhoonete ehitamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles