Kõval veel purjetajad valmistuvad talveks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Hool sätib noorte jääpurjetajate võistlusvarustust sõidukorda.
Mati Hool sätib noorte jääpurjetajate võistlusvarustust sõidukorda. Foto: Urmas Luik

Pärnu jahtklubi värkstoas käib viimastel nädalatel varavalgest hilisõhtuni kibe töö, värske jume saavad päevinäinud jääpurjekad ja viimast lihvi ootavad uued kelgud.

“Meie poolest võiks jää tulla juba sel nädalavahetusel,” rääkis Eesti juunioride jääpurjetamiskoondise peatreener Mati Hool Pärnu Postimehele. ”Sõidukorras on kuus Optimisti purjega võistluskelku ja kaks algõppe sõidukit ning paarkümmend DNi. Uusi jääpurjekaid ehitame pidevalt juurde, kolm neist peaksid esimese jääga võistluskorras olema.”

Ilmataadi vastu ei saa keegi

Eelmisel talvel pidi kodulinna jahtklubi koostöös Eesti jahtklubide liiduga korraldama Pärnu lahel juunioride maailma- ja Euroopa meistrivõistlused, kuid lumerohkuse tõttu tuli pärnakatel esinduslik võidusõit poolakatele loovutada.

“Ilmataadi vastu ei saa keegi, hea oli, et meile anti järgmiseks aastaks uus võimalus,” ütles Hool. “Esialgse kava kohaselt peaksid EM ja MM algama Pärnu lahel 19. jaanuaril ja kestma siin terve nädala. Ideaalsete tingimuste korral saaksime võistlusraja maha märkida kuursaali-esisele jääväljale. Kui jääpraod kipuvad meid segama, leiame võistlusrajale koha kas Valgerannas või Raeküla kandis.”

Küsimusele, mis saab juhul, kui paks lumevaip jääpurjetamise jaanuari lõpus taas võimatuks teeb, kostis Hool: “Oleme arvestanud erinevate stsenaariumidega. Kõigepealt üritame leida Eestis lumevaba jääd, äärmisel juhul peame võidusõidu üle viima kas Leetu või Poola.”

Jäme ots on meie noorte käes

Viimastel aastatel nii laste Ice Optimist klassi kui juunioride DNi tiitlivõistlustelt kulda, hõbedat ja pronksi toonud pärnakatest on Rando Randmaa ja Jaan Akermann jõudnud täismehe ikka.

Hooli sõnul kuuluvad kuni 21aastaste Eesti koondisse algaval hooajal Pärnu jahtklubist Karl-Hannes Tagu ja Martin Aljaste ning kandidaatide hulka on arvatud Johannes Puusepp. Noortekoondise esinumber on eelmise hooaja edukaim Ice Optimisti sõitja Johanna Saareke ja pärnakatest pääses koondisse veel Keith Luur.

“Jääpurjetamise järelkasvu osas on juba palju aastaid jäme ots Pärnu käes,” märkis Hool. “Mõned Tartu poisid ja tüdrukud on kohati häid tulemusi saavutanud, kuid kahjuks ei ole Eesti jääpurjetamise kunagisest kantsist Haapsalust juba palju aastaid noori juurde tulnud. Pisut parem on olukord Tallinnas, kus kolm-neli last õpib treeneri juhendamisel talvise purjetamise nippe.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles