Elektrikatkestuste arv mitmekordistus

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähenev lumesadu ähvardab uute elektrikatkestustega.
Lähenev lumesadu ähvardab uute elektrikatkestustega. Foto: Ants Liigus

Reede hommikul, kui Eestis oli vooluta 11 000 majapidamist, oli Pärnu maakonnas teada vaid 21 elektrita kodu. Nädalalõpu tugev lumesadu kasvatas kodumaakonnas registreeritud elektrikatkestuste arvu poole tuhandeni.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmanni sõnutsi püsis olukord nädalavahetusel Pärnu maakonnas tervikuna stabiilne, siinsete elektrikatkestuste tipuks jäi 500 riket, millest esmaspäeva lõunaks oli kõrvaldamata 392.

Mitmepäevane lumesadu põhjustas Pärnumaa kõrval enim rikkeid Saare-, Harju-, Järva- ja Lääne-Virumaa elektrivõrkudes.

Olukord võib aga peagi muutuda, sest elektriliine hooldava Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juht Taivo Tõnne hoiatas eile, et lähipäevadeks lubatud lumesadu võib tuua uusi elektrikatkestusi.

„Õhuliinid peavad vastu kuni 25 meetrit sekundis puhuvale tuulele, kuid need ei saa vastu lume raskuse tõttu murduvatele puudele ja okstele. Seetõttu toovad väga suured lumekogused pea alati kaasa rikete arvu suurenemise elektrivõrgus. Talviti tekitab rikkeid ka jäide, mis koguneb õhuliinidele külma ja sula vaheldumisel,” selgitas Tõnne talviste voolukatkestuste põhjusi.

Bachmann hoiatas inimesi katkenud elektriliinidele lähenemast, kuna purunenud juhtmed võivad olla pinge all ja anda ohtliku elektrilöögi. “Mida niiskem on pinnas, seda ohtlikum on juhtmele lähenemine,” lisas Bachmann.

Elektrikatkestustest ja katkenud liinidest saab teatada rikketelefonil 1343 kas kõne või SMSi teel, samuti võib saata teate veebilehe www.energia.ee kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles