Töömehed vinnavad spordihallist risu välja

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu spordihalli varisenud saali kraamimine läheb OÜ Steniardile maksma 28 620 eurot.
Pärnu spordihalli varisenud saali kraamimine läheb OÜ Steniardile maksma 28 620 eurot. Foto: Ants Liigus

Kolmapäeval andis If Kindlustus Pärnu spordihalli juriidilisele omanikule OÜ Steniardile kooskõlastuse aasta esimesel päeval kokkuvarisenud väikese saali puhastamiseks.

Lume konteineritesse laadimise ja väljatõstmisega läheb koristustöid tegeva OÜ Vintario juhataja Jaak Verlini selgitusel nädala lõpuni. Pärast seda, tuleva nädala alul hakatakse varingus risustunud hoone detaile ja spordiinventari varemete vahelt välja kangutama. “Ühe pinksilaua saime juba kätte, sellel oli ainult nurk murdunud,” rõõmustas Verlin.

Puhastustööde eesmärk on jõuda kusagil soga all vedelevate fermide ehk katuse kandekonstruktsioonideni. “Neid me puutuda ei tohi, peame töötama ettevaatlikult nagu vati sees,” tahavad eksperdid Verlini andmeil ferme veel uurida. Ehk kõnelevad just need põhjustest, mis hoone varisemiseni viisid.

Talul jagub tegemist

Samal ajal käivad koristus- ja hooldustööd halli terveks jäänud osaski. Spordihalli juhataja Vambo Talu selgitusel saavad nad nüüd, mil maja külastajatele suletud, teha toimetusi, milleks varem oli vaid nädalavahetustel mahti ja võimalust.

“Hoones on ligi 5000 ruutmeetrit pinda, mis tuleb korrastada, üle käia, vuntsida. Saame teha täieliku koristuse-puhastuse, muud asjad,” on spordihalli personalil Talu kinnitusel hommikust õhtuni käed-jalad tööd täis. Eile ennelõunal näiteks eemaldati pesuruumide kahhelplaatidelt sinna ladestunud katlakivi.

Ehkki spordihalli uksele kinnitatud silt lubab optimistlikult, et maja avatakse nädala pärast, 20. jaanuaril, ei söanda Talu seda kinnitada. Ega ümber lükata. “Sellises olukorras tuleb saada uus kasutusluba,” märkis ta vaid. See tähendab, et rida instantse peab hoone taaskord üksipulgi üle vaatama ja selle kasutuskõlblikuks tunnistama. “Aga meie oleme 100 protsenti valmis kasutusloa taotluse esitamiseks, kui ehituseksperdid seda lubavad,” kinnitas spordihalli juhataja.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo on varem selgitanud, et spordihalli suure saali kiire avamise eeldus on peale kandekonstruktsioonide taastamise katuse purunemise tagajärjel kannatada saanud sprinklerisüsteemi taastamine.

Uurimine jätkub

Kahe-kolme tugiposti taastamine koos lisatöödega läheb linnapea Toomas Kivimägi umbkaudse hinnangu järgi maksma suurusjärgus 12 700 eurot.

Seda on kordi vähem, kui kulub väikese saali ülesehitamiseks. Kes aga need kulutused kinni maksab, sõltub hoonele tehtavate ekspertiiside tulemustest.

Linnavalitsus on õnnetuse põhjuste ja kahju suuruse väljaselgitamiseks tellinud ekspertiisi Ehituskonstrueerimise ja Katsetuste Osaühingult. Iseseisvad ekspertiisid on tellinud If Kindlustus ja Steniard koos halli ehitanud AS Oma Ehitajaga.

Nii Pärnu linnavalitsusest kui If Kindlustusest teatati eile, et õnnetusest möödunud kahe nädala jooksul pole kõiki vajalike ekspertiisiprotseduure veel teha jõutud. Seetõttu neid ei kommenteeritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles