Jääpurjetajad otsivad võimalusi võidu sõita nii kodus kui võõrsil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teist aastat täismeeste klassis võistlev Jaan Akermann testis läinud laupäeval kodulahel uue näo saanud kelku.
Teist aastat täismeeste klassis võistlev Jaan Akermann testis läinud laupäeval kodulahel uue näo saanud kelku. Foto: Tõnis Kukk

Tiitlivõistlusteks valmistuvad Pärnu DN-klassi jääpurjetajad üritasid nädalavahetusel uut varustust testida nii Vana-Pärnu rannas kui Manilaiu külje all hangede vahel laveerides.

“Olukord on üsna nutune, vahepealne sula kahandas küll oluliselt lumikatet Pärnu lahel, aga viimane tuisk tegi meile karuteene,” kurtis Eesti juunioride ja noorte jääpurjetamiskoondise peatreener Mati Hool lehemehele. “Esialgsete plaanide kohaselt oleks sel nädalal pidanud Pärnu lahel toimuma juunioride MM, kuid lumerohkuse tõttu lükati tiitlivõistluse algus 17. veebruarile.”

Põhjalat katab paks lumevaip

Kõval veel purjetajate üks vaenlasi lumi pole sel talvel probleemiks mitte ainult eestlastele. Nii Soome, Rootsi kui Norra jääpurjetajad pole kodus sõita saanud, lumevabu jäävälju näeb vaid Euroopa lõunapoolsetes riikides.

Kaks nädalat tagasi said lätlased ja mõned aktiivsemad Eesti jääpurjetajad kahel päeval kihutada Riia külje all Kiši järvel, kuid seegi lõbu lõppes. Pärnu jääpurjetajate suur sõber, paljukordne lõunanaabrite meister Gunars Rozenbergs käis nädalavahetusel Leedus lootusega seal purjetada, kuid see reis lõppes talle tulu toomata.

“Rekyva järvel, kus veebruari viimasel nädalal peaksid toimuma DN-klassi Euroopa meistrivõistlused, sai kuidagimoodi sõita, kuid olukord polnud seal kaugeltki kiita,” rääkis vanameister Rozenbergs. “Nii mõnigi väiksemate kogemustega uljaspea lõhkus oma kalli varustuse topeltjäässe või kõvakskülmunud hange kihutades. Ungaris Balatonil on hea jää, kuid nii pikk reis läheb liiga kulukaks.”

Mullune hõbe läheb kulda püüdma

Koos Hooliga kodulinna jääpurjetajaid juhendav Tõnis Vare rääkis, et noorte ja juunioride tiitlivõistlusteks valmistub üheksa Pärnu jahtklubi jääpurjetajat.

DN-klassis läheb ühe favoriidina meistrikulda ründama mullu hõbeda võitnud Karl Hannes Tagu, kellel on juba võistluskogemusi mitmelt täiskasvanute MMilt ja EMilt. Väiksema kogemustepagasiga on meie poistest Martin Aljaste, Johannes Puusepp ja Sander Lints. Kuni 15aastaste Ice Optimistidel stardivad Johanna Saareke, Keith Luur, Kristof Paulberg, Rasmus Maalinn ja Taavi Valter Taveter.

“Elame-näeme, mida ilmataat teha otsustab,” märkis Vare. “Kodune tiitlivõistlus oleks meile kõige parem variant, kuid jääpurjetamine on juba kord selline ala, et alati pead olema valmis pikaks reisiks.”

Kolm pärnakat kuldlaevastikus

Täiskasvanute Euroopa meistrivõistlusteks on Eestist üles antud tosin meest. Pärnu jahtklubi esindavad Mati Hool, Tõnis Vare, Mihkel Kosk, Karl Hannes Tagu, Jaan Akermann, Karl Robert Trink ja Martin Aljaste. Haapsalus valmistuvad suurvõistluseks Argo ja Vaiko Vooremaa, Toivo Aardemaa ning Valdo Pärtel ja Tallinna Kalevi jahtklubi värve kaitseb Soomes töötav Agu Tomingas.

Maailma edetabelis, mille alusel pääseb 38 paremat ilma eelsõitudeta EMi A-finaali ehk kuldlaevastikku, asub eestlastest kõrgeimal positsioonil Vaiko Vooremaa.

“Meie omadest on kuldlaevastikus koht Kosel, Tagul ja Merili Randmaal, ülejäänud peavad üritama läbi kvalifikatsioonsõitude sõela sinna pääseda,” selgitas alates 1988. aastast tiitlivõistlustel startinud Hool. “Konkurents on ülitihe, kokku võistleb EMil 216 jääpurjetajat 18 riigist.”

Küsimusele, kui palju uusi kelke on pärnakatel selleks hooajaks valminud, kostis Hool: “Kosk ja Tagu tõid läinud nädalavahetusel välja tuttuue DNi. Et meie poistel on vaja testida päris palju uusi purjesid, maste ja uiske, peame ära kasutama iga võimaluse jääle minna.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles