Spordihalli katuse varingus on palju süüdlasi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile valitses väiksese saali varemete vahel veel tühjus. Spordihalli töötajad pakkusid, et sinna võiks ehitada liuvälja. Mis saalist tegelikult saab, ei tea praegu keegi.
Eile valitses väiksese saali varemete vahel veel tühjus. Spordihalli töötajad pakkusid, et sinna võiks ehitada liuvälja. Mis saalist tegelikult saab, ei tea praegu keegi. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsuse tellitud ekspertiisis peetakse spordihalli väikese saali varingu põhjuseks projekteerimis- ja ehitusvigu ning katuse lumekoormust, hoone omaniku ja kindlustusfirma ekspertiisitulemused pole veel teada.

Pärast 1. jaanuaril toimunud spordihalli väikse saali varingut tellisid ekspertiisi nii hoonet kasutusvalduslepingu alusel kasutav linnavalitsus, linnavalitsusega varakindlustuslepingu sõlminud If Kindlustus kui hoone ehitusfirmaga seotud spordihalli omanik OÜ Steniard. Eile avalikustas linnavalitsus linna tellimusel valminud Ehituskonstrueerimise ja Katsetuste OÜ ekspertiisitulemused.

5040 euro ehk 78 800 krooni eest valminud ekspertiisis leitakse, et väikese saali suure saali poolse posti kandevõime ei olnud projekteeritud kehtiva standardi kohaselt ja posti liited andsid järele. Sõrestikud ise olid küll koostatud ja paigaldatud vastavalt tööprojektile, kuid tööprojektile ei vastanud ülemise vöö toruprofiili materjal.

Kui posti ja ülemise vöö vahele oleks paigaldatud kaheksa millimeetri paksune tugevduslapp, poleks avariid ekspertiisi järgi toimunud.

“Kontrollarvutuste tulemusena selgus, et eeskirja järgi projekteeritud tugevdusplaadi kasutamine andnuks piisava kandevõime ka avariieelsete koormuste vastuvõtmiseks,” teatas linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo.

Kehtivat standardit ületas samuti katuse lumekoormus, mis väikese saali purunenud kandesõrestike mõjupiirkonnas oli hinnanguliselt 14 tonni. Sellise koormuse tekitasid spordihalli juhataja Vambo Talu tellitud töömehed, kes läinud aasta viimastel päevadel lund spordihalli katuselt väikese saali katusele kühveldasid.

Kokkuvõtvas osas selgitas Ehituskonstrueerimise ja Katsetuste OÜ, et varingu põhjustas mitme ebasoodsa asjaolu kokkulangemine ja tõuke selleks andis lumekoormus, mis viis katusesõrestiku sõlme purunemiseni.

“Kui sõlmed oleksid projekteeritud vastavalt eeskirjale ja ülemise vöö toruprofiili materjalina oleks kasutatud tööprojektis ettenähtut, ei oleks katuse kandekonstruktsioonide purunemist suure tõenäosusega toimunud,” edastas Murakas-Ollo.

Ekspertiisidest sõltub, kes ja millisel määral varingu eest vastutab ja väikese saali taastamiseks raha annab. Millisena ja kas üldse väike saal kunagi üles ehitatakse ja kui palju see võiks maksta, ei tea keegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles