Teadusbuss andis Raeküla koolis kosmoseetenduse

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadusetendus Raeküla koolis.
Teadusetendus Raeküla koolis. Foto: Erakogu

Tartu ülikooli nädala raames külastas Raeküla kooli Teadusbuss, milles osalevad kolm tudengit esinesid vanemate klasside õpilastele keemia-, füüsika- ja kosmoseteemalise teadusetendusega.
 

“Füüsika - see on imelihtne! Nii võiks selle vahva ettevõtmise suunitluse lühidalt kokku võtta,” ütles Raeküla kooli keemia- ja bioloogiaõpetaja Mare Vlassov.

Noored teaduse populariseerijad oskasid Vlassovi sõnade kohaselt lihtsas keeles keerulisi asju selgitada ja ilmestasid juttu kosmoseteemaliste slaididega.

“Nutikate katsete abil demonstreeriti maailmaruumis valitsevate äärmuslike tingimuste mõju eri materjalidele või kuidas saab õhutühjas ruumis raketti lendama panna ning selle suunda muuta,” kirjeldas õpetaja ja lisas, et selgemaks said Päike ja äike, planeedid ja Pluuto, mis varem oli planeet, aga uuema arusaamise järgi on planeedi seisusest välja arvatud.  

Silver Lensment ja Ergo Enn,7.b klassist jutustasid, et alustuseks tehti kohe suur pauk vesinikuga täidetud õhupalliga, mille järel tuli veelgi kõrvulukustavam pauk õhupalliga, mis oli täidetud vesiniku ja hapnikuga.

Lensmendile ja Ennule jäi meelde jutt Suurest Paugust, kosmosest ja sellest, miks televiisor ja raadio sahisevad, kui nad signaali ei saa.

“Näidati, kuidas töötavad teleskoobid ja tehti keemilisel teel valgussähvatust,” ütles Lensment.

“Lõpetuseks tehti katseid vedellämmastikuga, isegi plastpudel õhiti,” täiendas Enn.     
 
Vlassovi ütlust mööda läks koolipoiste hinges iga keemiatunni alguses pesitsev lootus – kas täna pauku ka teeme? – täide. “Pauku tehti mitmel moel ja etendus lõppes tõeliselt suure mürtsuga, mis publiku silmad entusiastlikult särama pani,” lausus õpetaja.

Nii õpetajate kui õpilaste arvates oli teadusetendus väga põnev ja hariv.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles