Euroopa päeval sepistati näitus avatuks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta sepatöö saladusi õppinud Erlis Vaiksoo (vasakul) ja Marten Karjus tagusid möödakäijate silme all valmis sepanaelad.
Aasta sepatöö saladusi õppinud Erlis Vaiksoo (vasakul) ja Marten Karjus tagusid möödakäijate silme all valmis sepanaelad. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa kutsehariduskeskuse peaukse ees lõõmasid eile hommikul söed ja kolksusid vasarad, kui aasta aega sepa ametioskusi õppinud noormehed Euroopa päeva puhul euro münte ja sepanaelu tagusid.

Koostelukksepa ametit saab Pärnus õppida esimest korda. Tänavu kevadel esimest kursust lõpetavad 14 noormeest sättisid oma sepatöö kutseõpetaja, Vallikäärus asuva Veenuse bastioni sepa Gunnar Varese juhendamisel valminud naelad, haagid, käepidemed, sepakeevitusega rõngad ja nagid välja näitusele “Esimesed sepised”, mida iga huviline kutsehariduskeskuse raamatukokku vaatama võib minna.

Olgu öeldud, et mai lõpuni väljas näituse osa töid tunduvad sedavõrd keerulised ja ilusad, et võhikul on raske uskuda, et need on sepistanud täisikka jõudmata poisid.

Üks esimesi asju, mille sepaõpilane selgeks peab saama, on naela tegemine. Mitte et see kõige lihtsam oleks, aga selle valmistamiseks tuleb endale selgeks teha mitu töövõtet, mida sepal tarvis läheb, selgitas Vares. “Kõik kursuse läbinud poisid oskavad naela teha. Ja mitte ainult: mõni on päris korraliku käepideme valmis teinud,” lisas ta.

Koostelukksepa eriala õpilane Erlis Vaiksoo nimetas sepatöö kogemust igati heaks ja vajalikuks. “Pealegi on praktikatunnid ikka teooriast põnevamad,” lausus ta muigega.

Sepaoskusi õppisid koostelukksepa eriala valinud noormehed vaid esimesel kursusel, kokku õpitakse ametit kolm aastat. Varese hinnangul on väga hea, et nüüd Pärnus sepatööd õppida saab. “Lukksepal võib-olla ei lähe praktikas sepaoskusi vaja, aga kindlasti on tarvis tunda metalli hingeelu, et aru saada, kuidas see kuumana käitub,” selgitas ta. “Sepatöö võib saada hobiks. Pühapäeval lähed töötuppa, teed seal viis tundi midagi omas maailmas ja alustad uut töönädalat hoopis värskemalt.”

Euroopa päeva tähistati ka kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuses, kus seda tehti koostöös Tihemetsa põhikooliga. Põhikool korraldas maastikumängu “Reis Eestist Prantsusmaale” ja kutsekooli õpilased demonstreerisid täpsussaagimist.

9. mai on Euroopa Liidu aastapäev ehk Euroopa päev. Sel päeval 1950. aastal esitas Robert Schuman Euroopa ühendamise idee. Schumani deklaratsioonina tuntud ettepanekut loetakse ELi alguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles