Siiri Erala: naiste tööturult eemal hoidmine ei lahenda iibeprobleemi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala ei nõustu laupäevases Postimehes sotsiaalteadlase Raul Eametsa ja ettevõtja Kristjan Järvani ettepanekuga, et naised ei tohiks tööturule naasta enne kui on sünnitanud riigile kolm last.
Siiri Erala ei nõustu laupäevases Postimehes sotsiaalteadlase Raul Eametsa ja ettevõtja Kristjan Järvani ettepanekuga, et naised ei tohiks tööturule naasta enne kui on sünnitanud riigile kolm last. Foto: Elmo Riig / Sakala

Perevägivald, alkoholism, meeste kehv tervis ja lühenenud eluiga on Eestis pikka aega riigi rahakotti auku uuristanud probleemid, mille lahendamine peab tõusma fookusesse. Miinimumprogramm – hoida Eesti mehed naisi peksmast, eemal viinakuradist ja haigeks töötamast, enne kui nad on oma peres üles kasvatanud kolm last – avitaks iibekriisi puhulgi.

Sotsiaalteadlane Raul Eamets ja ettevõtja Kristjan Järvan tutvustasid laupäevases Postimehes vast loodud kalkulaatorit Riigitulu.ee, mille sihiks teha puust ja punaseks rahaline väärtus, mida lapsed Eesti riigile toovad. Õilis. Minu laste väärtus on 2,4 miljonit eurot. Võrreldes seda summat oma materiaalse varaga (osake korterist, jalgratas, pensionifond), on selge, et lapsed on minu kullaterad. Aga emana teadsin seda niigi.

Eametsa ja Järvani järgi ei ole mul praegu asja neid ridu kirjutada. Ma peaksin olema kodus ja andma rinda oma kolmandale lapsele. Sest “on riigi otsestes (eelarve) huvides, et ema ei naaseks tööjõuturule enne kolmanda lapse sündi”. Põhjus, miks mul ei ole kolmandat last, jäägu meie pere ringi, kuid ütlen, käsi südamel, et oma riigi eelarvesse augu tekitamine või vastupidi, riigikassa täitmine ja isegi lastetoetuse suurus ei ole selleteemalises arutelus olnud aktuaalsed argumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles