Amet mõtles ümber: Pärnu ikkagi saab toetust

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu toidujäätmete vedu.
Pärnu toidujäätmete vedu. Foto: Urmas Luik

Pärnu Postimees kirjutas jaanuaris, et keskkonnaameti hinnangul ei täitnud Pärnu tingimusi, andmaks linnavalitsusele riigieelarvest jäätmemajanduse toetust. Nüüd on Pärnu toetuse saajate nimekirja tagasi pandud.

Sel aastal saab riik jagada jäätmemajanduse arendamiseks kohalikele omavalitsustele kokku 2,2 miljonit eurot. Möödunud aastal, kui jagatav summa oli veidi väiksem, jäi näiteks Pärnu toetussumma 68 000 euro kanti.

Keskkonnaamet uuris jäätmeseadust ja järeldas, et nii mõnigi omavalitsus ei vääri seda raha. Detsembris avaldas amet loetelu valdadest ja linnadest, mis toetuse tingimused täidavad, Pärnu jäi nimetatute seast välja.

Kuna eri ametkondades tuli nimekirja tõttu palju vastukaja, otsustas amet, et lubab omavalitsustel avaldusi täiendada. Nii õnnetuski Pärnul toetuse saajate nimekirja tagasi pääseda.

Ajaleht kirjutas, et keskkonnaamet jättis suvepealinna toetusest ilma, sest hindajate arvates ei toimunud Pärnus nõutud ajal korraldatud jäätmevedu.

Keskkonnaameti jäätmebüroo juhataja Reet Siilabergi sõnutsi ei mõelnud ametnikud selles asjus sugugi ümber: korraldatud jäätmevedu tõesti ei toiminud. Aga jäätmeseadust tõlgendades selgub, et jäätmevedu peab olema korraldatud alles tänavu sügiseks. 

"Amet hindas nõude täidetuks, kuna korraldatud jäätmevedu peab olema rakendatud ühinemise tulemusena alates 1. oktoobrist 2018," rääkis ta.

Toetuseta jääb aga nii mõnigi teine Pärnumaa omavalitsus. Näiteks need vallad, mis ärkasid alles jaanuaris ja püüdsid siis avalduse esitada. "Oli neid omavalitsusi, kes alles jaanuaris esimest korda oma andmed esitasid, kuid kuna tähtaeg oli juba möödas, siis neid me enam arvesse ei võtnud," kinnitas Siilaberg.

Keskkonnaameti nimekirja järgi jäävad Pärnumaal toetuse saajate seast välja (need koostati vana haldusjaotuse järgi) Tõstamaa, Vändra vald, Tootsi, Varbla, Hanila, Lihula, Koonga, Häädemeeste, Surju ja Kihnu. Arvestama peab, et mõni omavalitsus ei esitanudki taotlusvormi.

Nimekirjade põhjal hakkab toetusi jagama rahandusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles