Heldur Sander: Rae arboreetumist ja selle rajamisest

Heldur Sander
, loodusgeograaf, dendroloog ja maastikuökoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae arboreetum pääseb tee alla jäämisest, kuigi keskkonnaamet sellest midagi ei tea ja keegi pole arboreetumi asjus nende poole pöördunud.
Rae arboreetum pääseb tee alla jäämisest, kuigi keskkonnaamet sellest midagi ei tea ja keegi pole arboreetumi asjus nende poole pöördunud. Foto: Urmas Luik

Pärnu Postimehest võisime lugeda, et Mart Raadik Pärnust seisis hea Rae arboreetumi säilimise eest Reiu külas. Peatun alljärgnevalt sellel kollektsioonil, mille inventeerimisel sai 20 aastat tagasi tollase Eesti ühe parima dendroloogi Jüri Ellikuga osaletud ja sellest vastav ülevaade tehtud.

Rae arboreetum rajati tollase Reiu metskonna (1959–1965) metsaülema Tiit Rajaste (1912–2002) eestvõttel aastatel 1962–1964 Rae metsavahi ­endisele 1,1 hektari suurusele põllule.

Arboreetumi rajamise eesmärk oli abistada metsakasvatajaid, aednikke, parkide ja haljas­alade rajajaid, kodukaunistajaid puu- ja põõsaliikide tutvusta­misega. See paik oli kasutatav õppeotstarbel ja pakkus tollal loodusesõpradele teatud huvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles