Lätist tuldi heade mõtetega

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru keskkool.
Audru keskkool. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvusvahelise projekti “Kuidas integreerida noored ühiskonda pärast kooli?” kohtumisel Lätis Grobinas said kokku Eestist Audru, Läti, Soome ja Hispaania noored ning nende õpetajad.

Eesmärk oli välja selgitada, kuidas õpilased saaksid end ise ning mil viisil riik, kohalik omavalitsus ja kool aidata pärast gümnaasiumi lõpetamist ühiskonda lõimuda.

Võrreldi ja analüüsiti tegureid, mis suurendaksid noorte eneseteadvust tuleviku kujundamisel. Ikka selleks, et koolilõpetajatel oleks edaspidi kindlustatud koht ülikoolis ja tööpõllul, rääkis projektis osalenud Audru keskkooli 12. klassi õpilane Triin Mäger.

Ülesande täitmiseks moodustati kohapeal segarühmad. Nii said eri riikide noored jagada omavahel muljeid, missugune on olukord nende kodumaal.

Mäger märkis, et tulevikus hakkama saamisel lugesid noored tähtsaks iseseisvust, (töö)kogemusi, enesekindlust, intelligentsust, keelteoskust, julgust eneseväljendamisel ja eesmärkide püstitamisel, avatust ja tolerantsust.

Õppetöös toonitati uute meetodite kasutuselevõttu koolis, segaõpet ja praktiliste oskuste rakendamist, selmet vaid teooriat õppida, samuti majanduse algtõdede tutvustamist enne tööleasumist.

Ühtlasi arvati, et õpetajad võiksid rohkem rõhku panna sellele, kuidas noored omandatud teadmistega elus hakkama saaksid, ja motiveeriksid õpilasi ülikooli õppima asumisel.

Riigilt ja omavalitsustelt oodatakse senisest rohkem vahetusprogramme, töövarjupäevi, firmade avatud uste päevi ja noortele mõeldud suviseid töökohti.

Varem on sama projekti raames korraldatud kohtumised Eestis Audrus ja Hispaanias Tentudias. Järgmine noorte, õpetajate ja vallatöötajate kokkusaamine toimub Soomes Kurikkas 2012. aasta veebruaris.

Grobina ja Kurikka on Audru sõprusomavalitsused. Grobinaga kirjutati partnerlusleping alla mullu augustis ja Kurikkaga mullu septembris.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles