Viisitammele jäi spordihalli tabeli edastamise kahtlus

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamme (esiplaanil) kohtuasi jätkub ringkonnakohtus, Simmo Saar on õigeks mõistetud.
Mart Viisitamme (esiplaanil) kohtuasi jätkub ringkonnakohtus, Simmo Saar on õigeks mõistetud. Foto: Ants Liigus

Kõikidest süüdistustest Pärnu eelmise linnapea Mart Viisitamme vastu on alles jäänud kahtlus, et Viisitamm lekitas OÜ Steniardile spordihalli ehitushindade tabeli, täielikult õigeks mõistetud endise abilinnapea Simmo Saare õigusabikulud peab tasuma riik.

Neljapäeval tühistas riigikohus Tallinna ringkonnakohtu otsuse Viisitamme õigeksmõistmises Pärnu spordihalli ehituse ettevalmistamisel teatavaks saanud konfidentsiaalse teabe avaldamises ja saatis asja uuesti arutada ringkonnakohtusse. Altkäemaksusüüdistuses, süüdistuses üritada Pärnu tänavate puhastamise riigihanget OÜ Rapla Teede kasuks kallutada ja teistes süüdistustes jäid Viisitamm ja Saar õigeks ning neis asjus enam kohtuvaidlust ei jätkata.

Tähelepanuväärne on riigikohtu kriminaalkolleegiumi seisukoht, et kõik Saare õigusabikulud (33 176 eurot ehk 519 101 krooni) peab tasuma riik. Kolleegium küll nõustus prokuratuuri seisukohaga, et õigeksmõistva otsuse puhul jääb riigi kanda üksnes mõistlikus ulatuses kaitsjatasu, kuid kõnealusel juhul leidis ringkonnakohus, et kaitsja ei ole teinud põhjendamata kulutusi, tema tasumäär oli mõistlik ja teenus kvaliteetne.

Eelmise aasta 22. detsembril kirjutas Pärnu Postimees, et vaatamata õigeksmõistvale otsusele, peab Saar advokaadi palkamiseks võetud laenu tasuma aastaid, sest ringkonnakohus kõiki õigusabikulutusi ei hüvitanud. Riigikohtu otsus annab kindlust neile, kes on oma süütuses veendunud ja selle tõestamiseks kalli, kuid kvaliteetse advokaadi palkavad. Saare advokaat oli Aivar Pilv.

Kes tabeli edastas?

Ringkonnakohtusse tagasi saadetud episood puudutas süüdistust, nagu oleks Viisitamm Steniardi juhatajale Kaido Fridolinile edastanud spordihalli ehitushindade võrdlustabeli. Riigikohtu hinnangul on ringkonnakohtu õigeksmõistev otsus põhjendamata, süüdistus ise aga võrdlemisi segane.

Kohtu alla anti Viisitamm süüdistusega, et ta olevat ise tabeli Kaido Fridolinile edastanud. Pärnu maakohus tuvastas aga, et Viisitamm lasi elektronkirja saata kellelgi teisel, kuid peamist kahtlusalust – Viisitamme nõunikku Delia Reimanni – kohtusse ütlusi andma ei kutsutud.

Süüdistus tugineb kaitsepolitsei salvestatud telefonikõnedele. Ühes neist vestleb Kaido Fridolin oma venna Raivo Fridoliniga, kes ütleb, et ta sai abilinnapea Jane Metsa käest spordihalli tabeli, kus on kirjas muude ehitusfirmade pakkumised. Kaido Fridolin soovitab Raivol see paber ära kaotada, sest “meil ei ole mitut vaja”…

Ringkonnakohus peab nüüd selgusele jõudma, millise teoga Pärnu spordihalli ehitamiseks korraldatud eelläbirääkimistega pakkumistega seonduvat teavet avaldati. Riigikohtu hinnangul on teabe vahetu avaldamine elektronkirja saatmine teabe teadasaamiseks mitteõigustatud isikule, mitte teise isiku käskimine või palumine kiri edasi saata.

Altkäemaksu ei antud

Juba Pärnu maakohtus ei leidnud tõendamist süüdistus, nagu oleks Viisitammele kuuluva firma veoteenus Tänavapuhastuse ASile altkäemaks AS Baltifaldi allhankijaks olemise eest. Ringkonnakohus lükkas tagasi süüdistused, mille järgi olevat Viisitamm ja Saar püüdnud tänavapuhastuse hanget kallutada Baltifaldi kasuks.

Riigikohus nõustus ringkonnakohtu seisukohaga, et kuriteokatse eeldab, et usalduse kuritarvitamises süüdistatav isik asub vahetult kahjustama teise isiku vara. “Sedavõrd pikk, eri etappidest koosnev sündmuste ahel ei anna alust tõdemuseks, et elektronkirja ärasaatmist S. Saare poolt 30. juunil 2008 saab pidada /…/ kuriteo toimepanemise alustamiseks,” kirjutatakse riigikohtu otsuses.

Saar on nii kohtus kui Pärnu Postimehele öelnud, et kahtles Rapla Teede suutlikkuses Pärnu tänavaid hooldada. Tema hinnangul on kahtlemine iga ametniku kohus ja automaatselt madalama hinna põhjal otsuse langetamine vale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles