Suvi pole põhjus jõutrennist loobuda

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Ain Kimberi sõnutsi on konditsioneeritud jõu- ja treeningusaalid suvisel ajal mõnusaks vahelduseks õues valitsevatele kuumakraadidele.
Treener Ain Kimberi sõnutsi on konditsioneeritud jõu- ja treeningusaalid suvisel ajal mõnusaks vahelduseks õues valitsevatele kuumakraadidele. Foto: Urmas Luik

Sügisest kevadeni on spordiklubid kehakultuurlastest tulvil, kuid kuuma suve tulles minetavad paljud huvi ihuga edasi tegelda. Pikk paus treeningutes või ala järsk vahetamine võib aga kehavormidele valusalt kätte maksta.

Treener Ain Kimber rääkis, et suurema osa aastast jõusaalis või rühmatrennis ihu vormimisele kulutaja ei tohiks harjunud tegevusse mitmekuulist pausi teha ega asendada üht treenimisviisi üleöö teisega.

Treenida tuleks aasta ringi

Tervisliku toitumise ja eluviiside propageerijad on väitnud, et suvise grillihooaja varjukülg on asjaolu, et kõikvõimalikud vorstikesed, valmis grilllihatooted, jäätised ja magusad karastusjoogid kergitavad suve lõpuks tublisti kehakaalu, mistõttu korrapärast treenimist jätkata on suvisel ajal eriti oluline. Iseäranis neil, kelle füüsis sügisest kevadeni regulaarse trenniga harjunud.

Istuva eluviisiga inimestel tuleks leida tunnike kolm-neli korda nädalas, et hoida keha aktiivsena ja vormis.

“Kui kehakultuuri harrastajad kaovad soojade ilmade tulles spordiklubidest, siis septembris jõusaali naastes ootab neid oma kehaga raske ja aeganõudev töö, et see jälle trimmi saada,” sõnas Kimber.

Aastakümnete pikkusele kogemusele tuginedes on Kimber täheldanud, et inimesed rassivad suve järel septembrist detsembrini hea vormi nimel kõvasti trenni teha, kuid siis tulevad jõulud ning uus pühadeaegne toiduorgia paiskab trenni- ja toitumisrežiimi jälle segi.

“Pärast pikki söömapidusid tuleb jaanuar, mil uuesti tahetakse liigsetest kilodest lahti saada. Järgneb rügamine jaanuarist aprillini, et soojade ilmadega julgeks riideid vähemaks võtta. Kes on tubli ja järjekindel, saabki hea vormi kätte, aga see ei jää püsima, kui inimene trenni edasi ei tee. Mõne aja pärast on suure vaevaga saavutatud trimmis keha läinud. Ihu muutub lõdvaks ja vedelaks, sest kätte jõuab pikk suvi koos jaanipäeva ja puhkusega ning treeningud jäävad unustuse hõlma,” rääkis Kimber.

Kombineerige stiile

Kuigi soojad ilmad meelitavad inimesi välitreeningutele, nagu jalgrattasõit, rulluisutamine, jooksmine, kepikõnd, tasuks meeles pidada, et need on hoopis teistsuguse intensiivsusega treenimisviisid kui need, millega hea vorm saavutati.

Nimelt on talvised raskemad jõusaali- ja rühmatreeningud ja suvised välitreeningud täiesti ise toimega ja üht teise vastu üleöö vahetada ei tohiks.

“Kergema ja raskema treeningustiili põhiline vahe on selles, et mõlemas töötavad eri lihaskiutüübid ja mõlemat tuleks harrastada aasta läbi,” soovitas Kimber.

Talvel võiks rõhk olla raskematel treeningutel ja suvel kergematel. Näiteks teha talvel nädalas kolm suurema ja kaks väiksema intensiivsusega treeningut. Suvel jällegi vastupidi: kolm kergemat ja kaks raskemat trenni. Nii saaks hoida keha terve ja tugevana aasta läbi.

“Kui nii talitada, saaksid naised, kes soovivad head vormi ja trimmis ihu, ning mehed, kes ihkavad lihaseid ja jõudu arendada, sügisel kohe vormi arendama hakata, selle asemel et lihasmassi tagasisaamisega kolm kuud vaeva näha,” märkis Kimber.

Puhkus intensiivsest jõusaalitreeningust pole halb ega keelatud. Püsivalt jõusaalis või rühmatreeningus käijad võiksid iga poole aasta tagant treenimises paarinädalase pausi pidada, näiteks jõulude või jaanipäeva paiku, jälgides siiski, et vaheaeg ei veniks üle kuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles