Muuseum pakib varasid

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi arhiivikogu hoidja Külli Lainevool (paremal) ja peavarahoidja Ülli Kont teavad näilisest kaosest hoolimata täpselt, mida kastivirnad sisaldavad. Parajasti pakitakse karpi Kihnu vööd.
Pärnu muuseumi arhiivikogu hoidja Külli Lainevool (paremal) ja peavarahoidja Ülli Kont teavad näilisest kaosest hoolimata täpselt, mida kastivirnad sisaldavad. Parajasti pakitakse karpi Kihnu vööd. Foto: Urmas Luik

Pärnu muuseum suleb Aia 4 külastajatele uksed 31. juulil, ekspositsioon avatakse taas 2012. aastal uues majas Aida 3.

Muuseumi projektijuht Elmar Trink soovitab ajaloosõpradel kiirustada veel viimast korda vanale majale pilku peale heitma, sest sellisel kujul ekspositsioone rohkem ei näe, näiteks loodusloo saali uude majja ei tule.

Kolm viimast nädalat saab näha muuseumi suvenäitust “Monument eestlusele”, mis kirjeldab Endla maja lugu aastail 1911–2011.

Praegu tegelevad muuseumitöötajad usinalt kolimiseelse pakkimisega, esmaspäevast lisanduvad õpilasmalevlaste abikäed, et ühisel jõul kõik fondid ja kogud kastidesse paigutada ja uude koju transportida. Seejuures läheb vaja kolimisfirma abi ning suurtükkide, seifide, kivide ja muude raskete esemete tõstmiseks vastavaid seadmeid.

“Ega see ole niisama asjade kasti viskamine: kõik tuleb üle vaadata, andmed kontrollida, süstematiseerida, seisukorda hinnata,” loetles Trink pakkimisega seotud lisatöid. “Kes kordki on kolinud, teab, et kultuurikihi alt võib veel nii mõndagi leida ja selle korrastamine võtab kõik palju aega.”

“Logistika saab keeruline olema, ei kujuta veel ette, kuidas me siit minema hakkame,” lisas muuseumi peavarahoidja Ülli Kont kastivirnu pilguga mõõtes. “Kõik pakitakse kogude kaupa: ajaloo-, etnograafia-, kunsti- ja fotokogu. Meie vara on praegu kuues kohas linna peal laiali, nüüd tuleb see koondada.”

Kont tunnistas, et vanast majast ärakolimine temas eriti nostalgiat ei tekita, kuna uue maja ootuses on elatud juba viimased kümme aastat.

Võrdlemist ei kannata ka 1971. aastal valminud maja ja vastse muuseumihoone tingimused. Aia tänava majas on näitusepinda vaid 100, Aida tänavas 563 ruutmeetri jagu.

“Uues majas kliimaseadmed juba töötavad, näitusesaal ja teise korruse tööruumid on peaaegu valmis, ootame Itaaliast riiuleid, aga itaallastel on praegu suvepuhkus,” kõneles muuseumi direktor Aldur Vunk. “Minule pole Aia tänava majast lahkumine nukker, see on vana ja meile juba ammu kitsas.”

Aida 3 avatakse püsiekspositsioon täismahus 23. veebruaril 2012, kuid külastajad saavad uue maja lõhna ninna tõmmata juba novembrikuu keskel Olev Siinmaa 130. sünniaastapäeva tähistamisel ja 2012. aasta alguses Eesti filmi 100. aastapäeva puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles