Käsitööõpetajad vormisid Tõstamaal sõlgi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaal toimunud käsitöö ja tööõpetuse õpetajate suvekoolitusel juhendas Viimsi keskkooli õpetaja Sulev Ennomägi sõle valmistamise töötuba, pildil õpetab ta Audentese erakooli kolleegi Anneli Mataloja.
Tõstamaal toimunud käsitöö ja tööõpetuse õpetajate suvekoolitusel juhendas Viimsi keskkooli õpetaja Sulev Ennomägi sõle valmistamise töötuba, pildil õpetab ta Audentese erakooli kolleegi Anneli Mataloja. Foto: Ardi Truija

Käsitöö- ja kodundusõpetajate seltsi Aita ning tööõpetuse seltsi Ets liikmed kogunesid Tõstamaale suvekooli, mille töötubades lähenes arusaam uuest ainekavast ja ise õppides täienesid õpilastele edasiantavad oskused.

Aita Pärnumaa esimees Marika Alamaa rääkis, et sügisest rakenduv uus ainekava ehk projektõpe toob metoodilisi muutusi poiste ja tüdrukute õpetamisse ning õpetajad saidki Tõstamaa mõisakoolis sellekohast kolmepäevast koolitust.

“Kõik on põnev, elukestev õpe käib ju surmani,” ütles Aino Praakli, kes on koostanud Seto soki- ja kindakirju tutvustavad raamatud ja punus rahvariiete tundja Marvi Volmeri juhendamisel sukapaela.

Sõle töötoas mürises lihvimispink ja vingusid käsisaed, millega agarad õpetajatest õpilased endale Viimsi keskkooli õpetaja Sulev Ennomägi juhendamisel metallist rinnaehet ja rõivakinnitusvahendit valmistasid.

“Sõlg on üks käsitöö ja kunsti näitamise viis, traditsiooniline rahvakultuuri osa, loominguline värk: õpilane arendab käelist tegevust, uurib ajalugu, seda, kuidas sõlge kanda, milliste rahvariietega – see on metallehistöö,” selgitas juhendaja, aidates arvukatel õppijatel metallitükist kaunist rahvuslikku ehet vormida ja stihliga kaunistuskirja peale graveerida.

“Sellisel suvisel koolitusel ja kokkusaamisel on minu jaoks oluline see, et siin saab uusi ideid ja näeb sama aine õpetajaid üle Eesti,” mainis Jürgo Nooni, Ristiku põhikooli tööõpetuse õpetaja.

Uute mõtete hulgas nimetas ta kohaliku kooli direktori Toomas Miti juhendamisel toimunud fototöötluse töötuba.

“Meil on tava kohtuda suvekoolituseks kusagil Eestimaa nurgas, jagame teadmisi töötubades, toimuvad vestlusringid, tutvume paikkonnaga,” rääkis Marika Alamaa, kelle sõnul seekord 129 osalejast ligi kümnendik oli Pärnumaa õpetajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles