Kurgja talupäev elustab esivanemate tööd

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talupäev Kurgjal algab rehepeksuga.
Talupäev Kurgjal algab rehepeksuga. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa üks visiitkaarte Carl Robert Jakobsoni talumuuseum Kurgjal korraldab laupäeval tavakohase, arvult 18. talupäeva, mis elustab esivanemate aegsed suvelõputööd.

Ärkamisaja üks ettevõtlikumaid mehi Jakobson ostis Kurgjale talu 1874. aastal ja sai seal elada ainult kaheksa aastat, kuid selle ajaga ehitas ta enamiku hoonetest ning rajas oma aja kohta eesrindliku näidistalu.

Jakobson tahtis õpetada talupoegadele õiget talupidamist. Seda joont järgib talumuuseumi peregi, võttes kohustuseks maaelust ja põllutööst kaugenejatele esivanemate tööde elustamise talupäeval, mis tavakohaselt toimub augusti viimasel laupäeval.

Külastaja näeb rehepeksu, laastulõikamist, propside koorimist, aiategemist, viljakooditamist ja -rabamist, käsikiviga jahvatamist, linatöötlemist, meevurritamist, leiva, või, sõira ja rukkikohvi valmistamist, villakraasimist, taimedega lõngavärvimist, kangakudumist, õlletegu, rukkikülvi, hobusega kündi, köiekeerutamist ja teisigi majapidamistöid.

Lapsed valmistavad juhendaja käe all linavildist loomi, maalivad laastudele, meisterdavad karjaseloomi ja saavad sõita hobusega.

Muusikalist meelelahutust pakub Kurgja üks sümboleid ansambel Linnutaja ning pärastlõunal esineb Tori rahvamaja ansambel Salme Naesed.

Talutööde jälgimise eel saab muuseumi peahoones vaadata Kurgjast tehtud filme.

Keskpäeval ütleb talumuuseumi direktor Monika Jõemaa rehe juures päeva avasõnad, seejärel panevad oskajad mehed tööle Fordsoni traktori, mis tõmbab käima rehepeksumasina.

Samal päeval toimub Kurgjal ratsavõistluste karikasari “Tori hobune 2011”.

Sissepääs muuseumihoonetesse on prii, rohkem infot leiab Kurgja kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles