Selgub “Sügisulu” parim laulja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkurss "Sügisulg". Arhiivifoto.
Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkurss "Sügisulg". Arhiivifoto. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu linna ja maakonna noorte solistide konkursi “Sügisulg” eelvoorudest valis žürii välja 58 finalisti, kes esinevad täna ja pühapäeval “Sügisulu” lõppkontsertidel.

Noorte solistide konkursi “Sügisulg” 10-19aastastele finalistidele saab kaasa elada 18. novembril Pärnu kontserdimajas ja 3-9aastastele 20. novembril Endla teatri Küünis.

Lõppkontserdil Pärnu kontserdimajas hindab lauljaid žürii koosseisus Sirje Medell, Elo Keskküla ja Jakko Maltis, teavitas konkursi korraldaja Helen Erastus Pärnu kontserdibüroost.

Žürii töös osalenud Sirje Medell märkis kõva edasiminekut A-kategooria solistide arengus, võrreldes varasemate aastatega, ning rõhutas finaalipääsenute väga head ja sobivat lauluvalikut, mis tõi esile solisti tugevad küljed ja eripära.

Sügisulu eelvoorudes noori soliste hinnanud žürii oli üsna üksmeelne. Laulja ja lauluõpetajana tegutsevad Sirje Medell ja Arno Tamm ning käsikellastuudio juhendaja Elo Keskküla kiitsid, et juhendajad on lastega tublit tööd teinud, laulud on hästi ette valmistatud ja lapsed oskavad laval käituda. Nad väljendasid heameelt, et ei ole jäädud “vanade heade” laulude juurde, vaid kasutusel on palju toredat uut repertuaari.

Žürii liikmetele meeldis väga pillide kaasamine, ehkki see lisab juhendajale koormust ja on tülikam. “Kahe käega toetame noorte omaalgatust nii lugude valimisel kui sõpruskonna kaasamisel saatebändi,” sõnas ansamblis Paabel laulja, muusiku ja heliloojana tegev Arno Tamm.

“Muljetavaldav ja sümpaatne on, et vene lapsed olid võtnud ette eestikeelsed laulud. Venekeelsete solistide jätkuv osalemine konkursil vajab tunnustamist,” tõdes Sirje Medell.

Samal ajal tegi žürii tähelepanekuid, mis enam silma ja kõrva riivas. Mõni laul oli valitud liiga keerukas. Kiire tekstiga laulude puhul kannatas kohati diktsioon. Žürii arvates mõnel juhul segas liikumine laulmist: kui liikumine pole orgaaniline, tunneb laps end halvasti.

Nõuandeid juhendajatele jagus: laske noortel ise interpreteerida, ärge ise sundige oma maitset peale. Õpetage fraseerima ja interpreteerima. Tehke tööd teksti ja fraasiga. Otsige õigeid helistikke! Kõik laulud ei ole mõeldud ainult kirjapandud helistikus laulmiseks, iga hääletüübi jaoks tuleb valida sobivaim kõrgus.

Mõne pala seade tekitas žürii selgituse kohaselt küsitavusi – silma paistis maneerlikkus. Paaril korral oli klaverisaade liiga domineeriv, puudus hea koostöö saatja ja laulja vahel ning kannatajaks oli solist. Samuti torkas žüriile kõrva osa fonogrammide kehv kvaliteet.

Nii kontserdimaja kui Endla kontsert on tasulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles