Tänavavalgustuse helge tulevik lükkub järjest kaugemale

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Kurtmised Pärnu tänavavalgustuse üle hõlmavad kogu linna, nii et raske on nimetada piirkonda, kus elanikel poleks vastavasisulisi etteheiteid.

„Mai rajoonis elab ometi kõige rohkem maksumaksjaid, kuid linn on otsustanud seal kõige suuremat kokkuhoidu rakendada: tänav on poolpime, eriti ülekäigurajad,” kurtis toimetusele saadetud kirjas Vivika Lass. „Jõulukaunistusi ei ole see linnaosa juba aastaid väärinud, ehkki varem oli meil ka häid aegu. Üleskutse ennast pärnakaks registreerida tundub selles pimeduses küll totter. Maksumaksjana peaksin vähemalt tänavavalgustuse saama.”

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna tehnovõrkude peaspetsialist Jaan Põlma tõdes, et hämarusse mattunud linn pole mõne linlase mure, vaid üldine probleem.

Kahjuks ei lubanud ta selles vallas pärnakatele kiireid muutusi, vastupidi: helge ja valge tulevik lükkub järjest kaugemale.

„Saan suurepäraselt aru, et tänavavalgustus ehitati selleks, et lambid põleksid ja tänavad oleksid valged, mis me neid niisama hoiame,” nentis linnaametnik.

Paraku sõltub Pärnu tänavavalgustuski rahast, mida aasta-aastalt on järjest vähem.

Sellest tulenevalt söandas Põlma väita, et aeg, kui linn hiilgas tuledes, ei tule tagasi niipea, kui üldse.

Johtuvalt juba mitmendat aastat tänavate valgustamisel rakendatavast säästurežiimist on linn astunud kaks sammu: lõpetanud erakinnistute maksumaksja raha eest valgustamise ja hakanud massiliselt vahetama vanu pirne ökonoomsemate vastu.

Linnas põleb 7000 lampi

Sellest, kui suurest kokkuhoiust jutt käib, annab aimu linna valgustite hulk.

„Linnas on umbes kuus ja pool tuhat valgustit,” ütles Põlma. „Kui nüüd tulevad Liivi tee omad juurde, on 7000 täis.”

Juba tehtust väärib meenutamist Vana-Pärnus teokssaanu: seal vahetati välja 222 lambi korpused ja pirnid, tänu millele on hulk tänavaid varasemast valgemad.

Tõsi, et vanapärnakate kodutee valgustamine maksis 20 247 eurot ja 43 senti maksumaksjate raha, ei saa analoogseid töid mujal Pärnus lähiajal kahjuks niisama laialt ette võtta.

Meenutades 2009. aasta sügisel, eelmise linnavõimu ajal alanud kampaaniat panna kvartalisiseste teede valgustamine sealsete kinnistute õlule, nentis Põlma, et üldjoontes on ettevõetu korda läinud. Liiati oli neile, kes asjaga kohe pihta hakkasid, abiks hoovide korrastamiseks eraldatud toetus.

„Nendes paikades, kus valgustuse peab garanteerima linn, linn seda jõudumööda ka teeb,” märkis Põlma.

Tehnovõrkude peaspetsialist toonitas, et häiretest linna valgustamisel pole tingimata vaja teavitada Võsa Petsi ega muid meediakanaleid, abi tasub otsida lähemalt. Võimalustest esimene on teatada otse AS Elwole, Pärnu tänavavalgustuse eest hoolt kandvale firmale.

Abi leiab Pärnust

„See number 443 4929 on linna olulisemate telefonide nimekirjas, aga ütlen selle korra veel,” märkis Põlma. „Kui on tööaeg ja tänavavalgustuse projektijuht istub laua taga, võtab ta kõne ise vastu, muul ajal lähevad kõned automaatvastajasse. Projektijuht tuleb hommikul tööle, kuulab pretensiooonid ära ja kui on konkreetsed kohad, mis saab kohe ette võtta, jagab ülesanded laiali ning viga tehakse korda.”

Teise teena häirivast teavitamiseks nimetas Põlma linnavalitsuse infotelefoni 15 505.

Sellelgi numbril tööpäeval ja tööajal helistades on tõenäoline, et pahandaja saab toru otsa ametniku, kes oskab käivitada tööde ahela, millest sõltub vea operatiivne kõrvaldamine.

Töövälisel ajal salvestab pretensioonid automaatvastaja ja tehnovõrkude peaspetsialisti esimene hool on neist Elwole teatada. „Kui töö ei saa tehtud samal päeval, võib see tingitud olla sellest, et Elwol pole endal tõstukit ja ta peab selle tellima,” sõnas Põlma.

„Mõningane viivitus võis vahepeal olla seoses jõulukaunistuste ülespanemisega, mehi on konkreetne hulk ja kõike ei jõua korraga teha. Sama mure võib tulla kaunistuste mahavõtmise ajal, siiski ei pruugita igale poole kohe jõuda,” lisas linnaametnik.

Eile kõbisid Elwo meistrimehed paari päeva eest pimedaks jäänud Keskväljaku jõulukuuske.

„Tuul on mõne ehte katki löönud, mõnes pirnis on vesi, ilmselt ikka suure tuulega seotud pahandused,” nimetas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo maru tekitatud kahjustusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles