Kommentaar: Vald on petnud maaomanikke ja riiki

, Rannametsa külavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannametsa külavanem Lembit Künnapas.
Rannametsa külavanem Lembit Künnapas. Foto: Henn Soodla

Pean väga vajalikuks ja toetan Häädemeeste valla territooriumil osa erateede võtmist avalikku kasutusse. Küll on taunitav Häädemeeste vallavalitsuse tegutsemise viis, mille tulemusena üle 20 eratee võeti avalikku kasutusse ja kanti riiklikku teeregistrisse juba veebruaris 2007. aastal maaomanikega lepingut sõlmimata ja fiktiivse volikogu otsuse põhjal.

Ma loodan, et Häädemeeste vallavalitsus on teatud osa neid teid hooldanud (igal juhul mitte kogupikkuses), kuid taunitav on fakt, et enamik (kui mitte kõik) maaomanikest, kelle eratee on võetud avalikku kasutusse, ise sellest midagi ei tea. Selline salastatud tegutsemisviis on nüüdseks tekitanud küllalt segadust.



Teeseaduses on selgelt sätestatud, et eratee võetakse avalikku kasutusse maaomaniku ja kohaliku omavalitsuse vahel sõlmitud lepingu alusel. Samuti nähakse lepingus ette eratee kasutamise kord ja tähtsus, hüvitus eratee omanikule ja teehoiukulude katjad. Lepingu sõlmimise järel kinnitab selle volikogu, omavalitsus esitab andmed teedevalitsusele ja maanteeamet kannab eratee riiklikku avalike teede registrisse.



Olen suhelnud umbes 30 inimesega, keda erateede lugu puudutab, ja mitte keegi neist ei teadnud, et nende maaomandit läbiv eratee on avalikus kasutuses olevate teede riiklikus registris juba veebruarist 2007. Mõni inimene, kellega olen suhelnud, ei soovi üldse oma erateed avalikku kasutusse anda.



Väidan, et vallavõimud on petnud maaomanikke, vallavolikogu ja Eesti riiki. Süüdistan riigikogu, kes pole suutnud vastu võtta seadusi, mis kohustaks selleks ettenähtud riigiorganeid kontrollima kohalikke omavalitsusi.



Teen ettepaneku Häädemeeste vallavalitsusele ja vallavolikogule, Pärnu teedevalitsusele ja maanteeametile tühistada senised otsused ning pärast lepingute sõlmimist maaomanikega (nüüd juba tõesete daatumitega varustades) ja tõese kuupäevaga volikogu otsust kanda erateed riiklikku teeregistrisse avalikult kasutatavaina.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles